Shqip

Nisma Dhuro dhe ti një libër për fëmijët shqiptarë në Greqi

Nje nisme qe po themelon nje biblioteke –te paren shqiptare ne Greqi

Tre muaj me pare , nje iniciative personale  te zonjes Armida Plangarica , me thirrjen #Dhuro_edhe_ti_nje_liber_per_femijet_shqiptare_ne_Greqi  iu bashkuan  mesues, intelektuale , biznesmene, shkrimtare  dhe politikane, duke bere  te mundur themelimin  ne Athine te fondit te Bibliotekes “Familjet e Medha te Elbasanit”, emer te cilin nismetaria ia dha, ne memorie te gjithe atyre qe hodhen themelet per arsimin kombetar shqiptar 110 vite me pare.  Biblioteka  e pare  shqiptare –ne Athine ,  mikpritet ne  ambientet Federates se Shoqtave Shqiptare ,ku  Lidhja e Mesueve Shqiptare  te Greqise , nen Drejtimin e Kryetares ,zonjes Anila Kila Velaj  zhvillon aktivitetin e saj fisnik, ate te percimit te gjuhes shqipe ne cdo skaj te Greqise . Fondi  i bibliotekes perbehet nga libra ne gjuhen shqipe te cilet jane te dhuruar nga Shqiperia  dhe Kosova per femijet tane ketu. Menyra me e mire per mesimin dhe kontaktin me gjuhen ,eshte libri. Kjo qe edhe shkendija qe lindi kete iniciative.

Ky fond do te jete i pranishem edhe ne qytete te tjera te Greqise , aty ku shoqatat shqiptare percojne  dhe ruajne kulturen, historine dhe gjuhen shqipe.

Pas themelimit te fondit te Athines ,sic na njofton Armida Plangarica, ndalesa  e dyte e Bibliotekes se Pare shqiptare ne Greqi  do te jete Selaniku,ku tashme jane hedhur themelet per krijimin e nje biblioteke edhe aty  ne bashkepunim me shoqaten shqiptare “Progresi “, Organizmin “Grupi i biznesmeneve  Greko-Shqiptare”ne Selanik, mesues , intelektuale dhe aktiviste.

Qellimi eshte qe cdo fond bibliotekar qe do te themelohet ,te numuroje ne  minimum bazen e 1000 librave ne gjuhen shqipe, te cilet do te jene te disponueshem ne ambjentet e shoqatave shqiptare , per lexim ,por edhe per t’u huazuar me  kushtet e huazimit te librave qe permban cdo bibloteke publike funksionale.

Nisma ,nen siglen  #Dhuro_edhe_ti_nje_liber_per_femijet_shqiptare_ne_Greqi u be e njohur nepermjet rrjetit social te Facebook-ut dhe eshte aktive cdo dite  e me teper .

Promovimi i fondit , i cili ne kete moment numuron rreth 400 libra u be per here te pare me 6 maj ne Athine, ne Seminarin e 12 te mesimit plotesues  te gjuhes shqipe, organizuar nga Lidhja e Mesuesve Shqiptare ne Greqi,ku e pranishme qe edhe Ambasadorja e Jashtezakonshme dhe Fuqiplote e Republikes se Shqiperise , zonja Adriana Hobdari.

Themelet e kesaj nisme ,por dhe jeten  ,bashke me Armida Plangaricen ,ia dhane donatoret nga Elbasani, Tirana, Kosova , Maqedonia e Veriut dhe Italia si dhe  Sponsorat e saj te cilet do te jene gjithmone prezente si pjese e pandare e saj dhe me konkretisht :

Kompania”Top –Lines” dhe Presidenti i saj zoti Artur Bibe, i cili siguron transportin e librava nga te gjitha pikat e Shqiperise drejt Greqise, si dhe disponon zyrat e veta ne cdo pike te Shqiperise per grumbullimin e librave te dhuruar.

Hotel”Real-Scampis” ne Elbasan me Presidente dhe Menaxhere ciftin Edmond dhe Merita Stafa, te cilet disponojne ambjentet e hotelit per grumbullimin e librave te dhuruar nga qytetaret e Elbasanit.

Dyqani i luleve”Susan” ” ne Elbasan , me pronare zonjat Suzan Mborja dhe Mirela Kina, te cilat disponojne ambjentet e biznesit per grumbullimin e librave te dhuruar nga qytetaret e Elbasanit.

Zyra arsimore “H&D Consultancy” me Presidente ciftin Hektor dhe Diamanda Ciftja ,te cilet  disponojne ambjentet e zyres  per grumbullimin e librave te dhuruar nga qytetaret e Elbasanit”.

“Grupi i Biznesmeneve Greko-Shqiptare” me president zotin Arjan Gusho ,icili ka financuar me mobilje te bibliotekes.

Nje falenderim te madh per: Mina dhe Nikoleta Kallajxhiun,  poetet Alfred Molloholli , Bledi Trebicka, Anila Caci, Spiro Skenderi ,Donika Paci  ,Evis Kushin deputete e PS Elbasan, Keshillin Rinor te Elbasanit , te sensibilizuar nga zonja Natasha Shuteriqi Porocani, Helga Kongolin, Edri Stafen ,Roland Cerepin ,Bashkine e  Elbasanit,  autoren dhe didakten Alemsha Hoxha ,Yllka Graden ,shkrimtaren Irma Kurti ,mesueset Majlinda Sula dhe Aleksandra Dule Hysensani,  bashkëshorten dhe vajzen e profesorit të njohur të ndjerit Ali Shashaj, botuesen Loreta Jolldashi ,Aina Hotin, Amarda Ekmekciu Hotin ,Sekretarin Shkencor te Institutit Albanologjik te Prishtines Prof.Dr  Lulëzim Lajçin, Etnologun – Këshilltar Muzeologjie ne Muzeun e Kosovës z. Mumin Z. Shutaj ,Ardian Pazaharin, kompanine” Tirana Metropolitan”,  Sevdail Demirin –punonjes shkencor i Insitutit  te Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve – Shkup ,Rexhep Shahun botues dhe pronar i  Shtepi Botuese Klubi i Poezisë Tiranë ,  zonjen Pranvera Bardhi  mesuese dhe shkrimtare , ciftin Filip dhe Eleonora Marto Xuxi ,biznesmenin Thodhori Miho , Biblioteken”Qemal Baholli”Elbasan  dhe drejtoreshen e saj zonjen Aida Gashi ,te gjithe donatore te cilet bene te mundur te kemi Biblioteken tone te Pare ne Greqi ,me libra te shkruajtur ne gjuhen shqipe .

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top