ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΡΙΤΑΝ ΖΙΤΖΙΡΙΑ, o μεγάλος νικητής του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Είναι το “Χαμομήλι”, ένας μπελαταρικού ύφους συμβολισμός για τη ζωή και τον θάνατο, με την εξαιρετική ερμηνεία της Γιώτας Χατζηιωάννου, που κέρδισε τον Χρυσό Διόνυσο

 

το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου και την Τιμητική Διάκριση Ήχου (στον Λέανδρο Ντούνη).

Ο 22χρονος Νεριτάν Ζιντζιρία, γεννημένος στην Αλβανία αλλά μεγαλωμένος στην Ελλάδα από ενός έτους, είχε ξεχωρίσει ήδη από το 2008 όταν κέρδισε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Δράμας για την ταινία του “Την Καλύτερη Νύφη“. Ήταν μόλις 17 στα 18! Επομένως, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσαν οι φετινές βραβεύσεις του.

Μίλησα με τον νεαρό Ζιντζιρία λίγες ώρες μετά τη βράβευσή του στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Νωρίτερα, στην τελετή λήξης της διοργάνωσης, εξ ονόματος της Π.Ε.Κ.Κ. είπα για την ταινία του: “Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου επισημαίνει την τάση για εκφραστική οικονομία, ένα πάγιο και διαχρονικό ζήτημα στο ελληνικό σινεμά, που εμφανίστηκε θετικά σε αρκετές από τις ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού προγράμματος. Από αυτές ξεχώρισε το “Χαμομήλι” του Νεριτάν Ζιντζιρία.”

Toυ εύχομαι καλή τύχη και να επιμείνει σθεναρά, να μη θέλει να γίνει δικηγόρος αλλά μόνο σκηνοθέτης.

 

Από που προέκυψε η ιδέα για να γυρίσεις το “Χαμομήλι”;

Από ήχους και εικόνες που κουβαλάω βαθιά μέσα μου, και προέρχονται από τη γιαγιά μου.

 

Για ποιο λόγο αποφάσισες να γυρίσεις την ταινία εντελώς γυμνή από διαλόγους;Πιστεύω στην αλήθεια και τη δύναμη της εικόνας. Η σιωπή και η στατικότητα αποδίδουν πιστά την ασφυκτική ερήμωση και το μοναχικό δρόμο της ψυχοπομπού.

 

Θα περίμενε κανείς από έναν δημιουργό της ηλικίας σου να γυρίσει μια ταινία πιο νεανική, περισσότερο κοντά στις ανησυχίες της γενιάς του. Τι θα απαντούσες;Ο κινηματογράφος είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση…

 

Εντέλει, το “Χαμομήλι” είναι μια ταινία που μιλάει για τη ζωή και το θάνατο μέσα από εικόνες γεμάτες στιγμές συμβολισμών;

Συνειδητά και μη, προσπαθώ να απέχω από τον συμβολισμό. Υπάρχει μια μεταφορική χρήση εικόνων και τίποτα παραπάνω. Μέσα στην εικόνα κυριαρχεί η αλήθεια. Το σύμβολο περιμένει την αποσαφήνισή του και οδηγεί σε άλλους, φτηνούς, δρόμους. Το “Xαμομήλι” περιστρέφεται γύρω από την αίσθηση του καθήκοντος και το πώς μπορεί αυτό να οδηγήσει στην αυτοθυσία.

 

Θα σε ενδιέφερε να γυρίσεις μια ταινία για τη νεολαία που βράζει στο σύγχρονο αστικό τοπίο; Ή τελοσπάντων μια ταινία για την κρίση όπως τη βιώνουμε στην Ελλάδα;Ανεξαρτήτως εξωτερικών παραγόντων, οι ταινίες μου έχουν να κάνουν με τα πιο βαθιά και ακατέργαστα ανθρώπινα συναισθήματα και ένστικτα. Αυτά με απασχολούν τη συγκεκριμένη περίοδο.

 

Τι σημαίνουν για εσένα τα βραβεία που έλαβες χθες στο Φεστιβάλ Δράμας;Υπάρχει μια βαθιά ευφορία και μια ελπίδα στην ψευδαίσθηση που θέλει να βρίσκω χρηματοδότηση για την επόμενη μεγάλου μήκους ταινία.

 

Τι όνειρα έχεις για το μέλλον; Ή καλύτερα ποια είναι τα κινηματογραφικά σου σχέδια που θες τόσο να πραγματοποιήσεις;Θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω κινηματογράφο με τους ανθρώπους που αγαπώ.

 

Εντέλει, μετά το φετινό Φεστιβάλ Δράμας πιστεύεις ότι θα μπορέσεις να πείσεις τη μητέρα σου να μη γίνεις δικηγόρος;Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

 

Πηγη http://apolasos.wordpress.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top