ΑΛΒΑΝΙΑ

Νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας

Νέα ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας, αλλά και στις σχέσεις Βελιγραδίου και Βρυξελλών, προκάλεσαν  οι  δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα για το Κόσοβο.

«Η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσόβου είναι αναπόφευκτη και δεν υφίσταται επ’ αυτού καμιά αμφισβήτηση» είπε ο Ράμα σε εκπομπή του κοσοβάρικου τηλεοπτικού σταθμού «Κλαν Κοσόβα». «Το ερώτημα είναι μόνο το πώς θα συμβεί. Θα συμβεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως φυσική διαδικασία που όλοι κατανοούν, ή θα γίνει ως αντίδραση στην τύφλωση ή οκνηρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης; (…) Η πρώτη εναλλακτική είναι η ενοποίηση μέσα στην Ε.Ε., αλλά αν η Ε.Ε. συνεχίζει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, οι δύο χώρες μπορεί να υποχρεωθούν να ενοποιηθούν με τον κλασικό τρόπο» πρόσθεσε σε πολεμικό ύφος ο… «μεγαλοϊδεάτης» Ράμα.

Η αντίδραση του Βελιγραδίου ήταν άμεση: «Ζητώ από την αλβανική ηγεσία να σταματήσει την προαγωγή της αστάθειας στην περιοχή» τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς. «Θέλουμε να πάψει η Αλβανική Δημοκρατία να χτυπάει τα τύμπανα του πολέμου και να αφιερωθεί στην πλήρη τήρηση των διεθνών υποχρεώσεών της καθώς και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις σχέσεις καλής γειτονίας», πρόσθεσε ο Μάρκο Τζούριτς, σύμβουλος του φιλοδυτικού προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς. Του Νίκολιτς, που έριξε κι αυτός λάδι στη φωτιά τονίζοντας ότι «αν αναγνωρίσει το Κόσοβο, η Σερβία θα γίνει δεκτή στην Ε.Ε. σε ένα μήνα»…

Στο επικίνδυνο παιχνίδι του «πολέμου λέξεων» μπήκε και ο πρώην πρωθυπουργός και νυν υπουργός Εξωτερικών –αλλά στην πραγματικότητα «ισχυρός ανήρ»- του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος δήλωσε πως «στο τέλος αυτής της διαδικασίας δεν έχω αμφιβολία ότι το Κόσοβο θα ανοίξει πρεσβεία στο Βελιγράδι και θα έχει σχέσεις καλής γειτονίας… Δεν γνωρίζω αν αυτό θα γίνει στη δική μου θητεία, εξαρτάται από τη Σερβία πόσο γρήγορα θα αποδεχτεί την πραγματικότητα, επειδή η Σερβία de facto αναγνώρισε το Κόσοβο»!

 

ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top