ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο οι Αλβανοί απελαύνονται τελικά στην Ελλάδα?

Από το 2007, όταν έγινε η τελευταία νομιμοποίηση μεταναστών, μέχρι και τον Νοέμβριο 2014 έχουν συλληφθεί 785.000 διαφορετικά άτομα από την Ελληνική Αστυνομία επειδή δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα” Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο υπουργείο Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος, σε συνέντευξη στην εφημερίδα TO BHMA

Ενα άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την συνέντευξη  είναι ότι τελικά στην Ελλάδα απελαύνονται μόνο οι Αλβανοί πολίτες ή τέλος πάντων είναι από τις λίγες εθνικότητες,  που συλλαμβάνονται χωρίς τα απαραίτητα έγραφα διαμονής στην χωρά.

Όπως διαβάζουμε στην συνέντευξη: 

Ποιοι απελαύνονται και ποιοι όχι

Οι Σύροι, οι οποίοι το 2014 αποτέλεσαν σχεδόν το 45% όσων πέρασαν στην Ελλάδα, κυρίως από το Αιγαίο, «έχουν ένα έγγραφο από την Τουρκία που επιβεβαιώνει την εθνικότητά τους. Η Ελληνική Αστυνομία τούς χορηγεί μιαν “αναβολή απομάκρυνσης”», την οποία επιδεικνύουν αν συλληφθούν και αφήνονται ελεύθεροι. Η «αναβολή απομάκρυνσης» είναι εξάμηνης διάρκειας και χρειάζεται ανανέωση.

«Η Ελλάδα δεν απελαύνει ούτε Σομαλούς, Παλαιστίνιους και πολίτες της Ερυθραίας» συνεχίζει ο κ. Συρίγος. «Ουσιαστικά όμως δεν απελαύνουμε ούτε Αφγανούς, επειδή δεν τους χορηγεί ταξιδιωτικά έγγραφα η Καμπούλ. Το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές έχουν προξενικές αρχές στην Ελλάδα αλλά επίσης δεν χορηγούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους πολίτες τους».

Στην περίπτωση Πακιστανών και Μπανγκλαντεσιανών, ούτε οι ίδιοι ούτε το προξενείο ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν το ζήτημα των εγγράφων. Οι δύο χώρες έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμό και δεν «χρειάζονται» τους 10.000 Πακιστανούς ή τους 2.000-5.000 Μπανγκλαντεσιανούς που έχει συλλάβει η ΕΛ.ΑΣ. όσο χρειάζονται τα εμβάσματα που θα στέλνουν στη χώρα τους αν παραμείνουν στην Ελλάδα. Αλλά και οι ίδιοι οι συλληφθέντες έχουν πληρώσει πολλά χρήματα για να έρθουν στην Ευρώπη και πρέπει να αποπληρώσουν το ποσό.
Τελικά από τις λίγες εθνικότητες που απελαύνονται πάραυτα είναι οι Αλβανοί – το 2014 απελάθηκαν 16.000.

Οι συλληφθέντες στέλνονται στα προαναχωρησιακά κέντρα, όπου κρατούνται ως 18 μήνες. «Σήμερα στα κέντρα αυτά φιλοξενούνται συνολικά 5.500 άτομα» λέει ο κ. Συρίγος.

Στην πράξη όμως τίποτε απολύτως δεν επιτυγχάνεται με την κράτηση όλων αυτών. «Υστερα από 18 μήνες αφήνονται ελεύθεροι. Τους περισσότερους η Αστυνομία δεν τους ξανασυλλαμβάνει αν έχουν εκτίσει 18 μήνες».

Την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη στο παρακάτω λινκ

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=668192

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top