ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μοναδικό! Καταδύσεις Αμερικανών και Αλβανών ερευνητών στο «γαλάζιο μάτι» του ποταμού VIDEO

Λίγα χιλιόμετρα πριν τους Αγ. Σαράντα και αμέσως μετά το χωριό Μουζίνα όπου βρίσκεται ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Μπίστριτσα, στην επαρχία Μεσοποτάμου, βρίσκεται το «Γαλάζιο Μάτι», ένα πολύ όμορφο και γραφικό σημείο μέσα στο πράσινο, το οποίο αποτελεί τόπο προσέλκυσης πολλών τουριστών, καθώς το θέαμα είναι εκπληκτικό.

Πρόκειται για μια απ’ τις 18 πηγές του ποταμού Μπίστριτσα με δέκα περίπου μέτρα διάμετρο και ωοειδές σχήμα ματιού. Το χρώμα της είναι γαλάζιο, ενώ το βάθος της πηγής παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστο! Η ροή του νερού ανέρχεται στα 6 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η θερμοκρασία περίπου στους 13 βαθμούς Κελσίου. Πολλά σενάρια και μύθοι έχουν γραφτεί διαχρονικά για το νερό που αναβλύζει στο «Γαλάζιο Μάτι» όμως ακόμη και σήμερα κάνεις δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ένα από αυτά.

Ο επικρατέστερος μύθος γύρω απ’ τον ποταμό της Μπίστριτσας, είναι αυτός που εξιστορείται στα χωριά της περιοχής, ότι κάποτε στην περιοχή ζούσε ένας δράκος, ο οποίος συνήθιζε να απαγάγει κορίτσια. Οι κάτοικοι έστησαν ενέδρα στο δράκο και του έβαλαν φωτιά. Ο δράκος ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας του και αμέσως ξέσπασε ο ποταμός της Μπίστριτσας, αλλά τα νερά του δεν κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά και να σώσουν το δράκο. Δημιούργησαν όμως το μπλε μάτι! Πρόσφατα μια ομάδα αποτελούμενη από αλβανούς και Αμερικανούς ερευνητές του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών της Αλβανίας πραγματοποίησαν ερευνητικές καταδύσεις στην «καρδιά» της πηγής.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top