ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μεταναστεύουν» οι Αλβανοί μετανάστες. Χωρίς εργατικά χέρια η επαρχία 

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ διαβάσαμε στο gargalianoionline.gr οπού τονίζετε ότι λόγω της ελλείψεις εργατικού δυναμικού φέτος υπήρξαν προβλήματα στην συγκομιδή στις ελιές.

Όπως γράφει λοιπόν το gargalianoionline.gr    , οι μετανάστες που είχαν βρει στη Ελλάδα τη γη της επαγγελίας, καθώς η κρίση, οδηγεί πολλούς, στην αναζήτηση δουλειάς και ενός καλύτερου αύριο, σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Αυτοί που φαίνεται πως… εγκαταλείπουν κατά κύματα, είναι οι Αλβανοί, καθώς μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα -στις αρχές της δεκαετίας του 1990- σχεδόν 1,5 σχεδόν εκατομμύριο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είχε μεταναστεύσει στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να είναι η χώρα προορισμού για τους περισσότερους. Έτσι, το 2010 έφταναν να ζουν στην Ελλάδα 677.000 Αλβανοί –περίπου τα τρία τέταρτα όλων των μεταναστών της χώρας των σχεδόν 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όσο κι αν ωφελήθηκαν όμως, την περίοδο των «παχιών αγελάδων», τόσο επλήγησαν από την εδραιωμένη ύφεση, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι, να ψάχνουν άλλες πολιτείες και πάρα πολλοί, να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, αφού οι διαφορές πια, δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα μάλιστα με αλβανική έρευνα, μέχρι το καλοκαίρι του 2012 το ένα πέμπτο των Αλβανών που ζούσαν στην Ελλάδα, περίπου 180.000 άνθρωποι, φέρεται να επέστρεψαν στη χώρα τους, με το κύμα αυτό να λαμβάνει διαστάσεις… τσουνάμι, στην εποχή των μνημονίων, των μέτρων, της λιτότητας και φυσικά, της τεράστιας -σε πραγματικά ποσοστά και όχι με βάση τους ψυχρούς αριθμούς- ανεργίας.

 

Οι μαζική φυγή των Αλβανών μεταναστών όμως δημιούργησε προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Όπως παραδέχθηκε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι οι παραγωγοί, δεν έβρισκαν εργάτες να μαζέψουν τις ελιές τους. «Φέτος, για πρώτη φορά σε όλη τη Μεσσηνία, από την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος, το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, ειδικά οι αλλοδαποί, ήταν περιορισμένο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συγκομιδή».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι επιχειρήσεις «σκούπα» της Αστυνομίας, οι οποίες ειδικά αυτήν την περίοδο, με αφορμή την ελαιοσυγκομιδή, εστίασαν στους παράνομους μετανάστες, συλλαμβάνουν και απελαύνοντας πολλούς από αυτού

ΠΗΓΗ http://www.gargalianoionline.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top