ΑΛΒΑΝΙΑ

Μετά το 2025 η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά το 2025 η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ψήφισε για να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 10 χώρες  που επιθυμούν να γίνουν μελή αυτής της ένωσης. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες  βρίσκονται στην γειτονιά μας, στη πολυπαθής περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Η Αλβανία,  το Κόσοβο, η  Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και το FYROM έχουν ως στρατηγικό τους στόχο την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα όμως με τo Politico, ένα πρόβλημα στην ένταξη αυτών των χώρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η χρυσή εποχή της επέκτασης έχει περιέλθει. Τώρα πια η εθνικές κυβερνήσεις της Ένωσης ενώ θέλουν να διασφαλίσουν την  σταθερότητα στη  Ευρώπη, δεν έχουν καμιά πρόθεση να αφήσουν τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν πριν από το 2025.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ορίσει η Ευρώπη το χρόνο και την  “ταχύτητα” ένταξης των χώρων, άλλα αντιθέτως πρέπει οι υποψήφιες χώρες να “ορίσουν την ταχύτητα ένταξης σύμφωνα με τις δίκες τους άξιες”

Αντί να πιέζουν τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, ο  Γιοχάνες Χαν προτείνει  , οι  υποψήφιες χώρες  πρέπει να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σύμφωνα με το Politico η Αλβανία θα κάνει την έκπληξη και θα είναι η χώρα η οποία θα ενταχθεί  πιο γρήγορα στην ΕΕ , καθώς είναι η μόνη χώρα από τις υποψήφιες που είναι  μέλος του ΝΑΤΟ και δεν ταλαιπωρείται από  τις επιπλοκές των γιουγκοσλαβικών πολέμων της δεκαετίας του 1990. Επίσης η Αλβανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει δραστικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Όμως υπάρχουν και κάποια σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την ΕΕ, που η Αλβανία πρέπει να κάνει ακόμα περισσότερα, όπως είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και η πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος.

Το Politico αξιολόγησε  τις πιθανότητες των χώρων των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης το Politico κάνει και μια εκτίμηση της χρονιάς που θα ενταχθεί η κάθε χώρα στην ΕΕ.

Αλβανία: Πιθανότητες:  80% Έτος ένταξης : Όχι πριν το 2025

Μαυροβούνιο: Πιθανότητες: 90% Έτος ένταξης : Όχι πριν το 2027

Σερβία: Πιθανότητες: 80% Έτος ένταξης : Όχι πριν το 2027

Βοσνία: Πιθανότητες: 50% Έτος ένταξης : Όχι πριν το 2027 Ίσως και πολύ αργότερα

Κόσοβο: Πιθανότητες: 50% Έτος ένταξης : Όχι πριν το 2027

FYROM: Πιθανότητες: 50% Έτος ένταξης : Όχι πριν το 2027

 

Διαβάστε την ανάλυση από το politico εδώ (στα αγγλικά) http://www.politico.eu/article/the-race-for-eu-membership-neighborhood-turkey-uk-european-commission/

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top