ΑΛΒΑΝΙΑ

Μετά τις ευρωεκλογές του 2019 η πρόσκληση ένταξης ΠΓΔΜ-Αλβανίας

Για μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019 μετατίθενται σύμφωνα με πληροφορίες οι συνομιλίες για την ένταξη της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το κείμενο των Συμπερασμάτων στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο επικράτησε το σενάριο μίας «ημερομηνίας για την ημερομηνία» (date for a date).

Δηλαδή τον Ιούνιο του 2019 θα αποφασιστεί η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σημειώνεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη (Intergovernmental Conference) μεταξύ ΕΕ και των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2019, συνυπολογίζοντας την πρόοδο που θα έχει πραγματοποιηθεί στους τομείς της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών.

Πάντως στο συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έδωσε σκληρή μάχη με βασικό επιχείρημα ότι η ένταξη των δύο χωρών θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταθερότητα των Βαλκανίων.

Η Γαλλία η Ολλανδία και η Δανία είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στο να χορηγηθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην πΓΔΜ και στην Αλβανία πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Άλλωστε, οι δύο χώρες είχαν εγγράφως αποτυπώσει τις αντιρρήσεις τους σε σχετικό non paper.

ΠΗΓΗ http://www.news247.gr/politiki/meta-tis-eyroekloges-toy-2019-i-prosklisi-entaxis-pgdm-alvanias.6627724.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top