ΑΛΒΑΝΙΑ

Μέσα η Έξω απ το Ευρώ η Αλβανία;  

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Στο Albanians το νέο έτος  θα ξεκινήσει με μια καινούρια στήλη όπου θα προσπαθήσει να ενημερώσει τους αναγνώστες της για το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και συγκεκριμένα για την εξέλιξη των σχέσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε αλλά και τις συνέπειες στην αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα κατόπιν των τελευταίων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί.

Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω πως αυτή η ανάγκη προκύπτει το τελευταίο διάστημα όπου η χώρα διαμονής  μας επανέρχεται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων πολιτικό-οικονομικών  εφημερίδων της Ευρώπης. Η οικονομική κρίση αφ’ ενός και οι άπειρες μεταρρυθμίσεις αφ’ εταίρου δημιούργησαν ένα πολιτικό αδιέξοδο που έχει  ως αποτέλεσμα το  κάλεσμα   του ελληνικού  λαού  να ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα στην 25η Ιανουαρίου. Τα ΜΜΕ έχουν αναγγείλει πολλάκις το ενδεχόμενο μιας εξόδου από το ευρώ και κατ’ επέκταση από αυτή της Ε.Ε.

Για να μην ανοίξουμε το κεφάλαιο  των παρατάξεων και των ιδεολογικών πεποιθήσεων προτείνω να εστιάσουμε κατευθείαν στο ζητούμενο αυτού του άρθρου.

Προσωπικά μου έχουν γεννηθεί αρκετά ερωτηματικά γύρω απo το ποιο θα είναι το μέλλον μας σε αυτή την πιθανή σύγκρουση(πρωτίστως πολιτική); Ποια θα μπορούσε να είναι η στάση του αλβανού υπηκόου, όμως κατά τα’ άλλα έλληνα πολίτη ;  Πώς θα συνεχιστεί η ζωή των ανθρώπων αυτών μετά από αυτές τις πολιτικές και μη, ταραχές στη χώρα; Για  πόσο θα μπορεί να πληρώσει τα δάνεια του σπιτιού του (στην καλύτερη περίπτωση )ένας που έστω και με το ελάχιστο μισθό, εργάζεται ; Για πόσο μπορεί να πορευτεί με τα ελάχιστα πλέον ένα αλβανικό νοικοκυριό σε αυτά τα καινούρια δεδομένα; Είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς δεν μπορώ να έχω μια ξεκάθαρη απάντηση. Μάλλον δεν γνωρίζω κάποιον να έχει μια τέτοια, χωρίς να είναι γεμάτος  αμφιβολία και  φόβο για το άμεσο μέλλον. Βέβαια είναι  πολλοί αυτοί που όλα τα προαναφερθέντα ούτε καν τα έχουν και βρίσκονται σε πολύ θλιβερή κατάσταση, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι περισσότεροι  έχουν διαλέξει το δρόμο του γυρισμού. Το θέμα αυτό θα πρέπει να πλαισιώνει περισσότερο αυτούς που βρίσκονται εδώ και δεν δέχονται να εγκαταλείψουν. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς οι ίδιοι, είναι αρκετές οικογένειες που δεν σκέπτονται την λύση του επαναπατρισμού.

Όμως θα μπορούσαμε είτε να  αναλύσουμε είτε να παρατηρήσουμε τα γεγονότα προσπαθώντας να έχουμε μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία για να βρούμε ίσως κάποια πιθανή λύση. Προφανώς την πολυπόθητη λύση δεν πρόκειται να την βρούμε εύκολα και γρήγορα αλλά κατόπιν κάποιας εσωτερικευμένης ωριμότητας από την μεριά μας, με συνδυασμό την πίστη στον εαυτό μας και στην κριτική μας σκέψη.

Για να συνοψίσω θα ήθελα να μου επιτρέψετε να κάνω μια ειδική έκκληση  προς τους αλβανούς που είναι πολίτες αυτού του τόπου και χαίρουν την διπλή ιθαγένεια (έχοντας το δικαίωμα ψήφου), να ασκήσουν το  καθήκον αυτό. Να μην το αγνοήσουν, αλλά να σπεύσουν να διεκδικήσουν το ποσοστό των ψήφων που τους αναλογούν.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top