ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέι: Τρία εκατ. Ευρωπαίοι θα παραμείνουν στη Βρετανία μετά το Brexit

Tην παραμονή στη Βρετανία τριών εκατ. Ευρωπαίων πολιτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια, ένα εκ των οποίων θα είναι η συμπλήρωση πέντε χρόνων διαμονής στη χώρα, θα προτείνει η Τερέζα Μέι, κατά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

Όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο θα προβλέπει την πλήρη διατήρηση των δικαιωμάτων που έχουν κατοχυρώσει οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόσο σε επίπεδο οικονομικών παροχών-επιδομάτων, όσο και στην εργασία, αλλά και στην εκπαίδευση.

Όπως διευκρινίστηκε, θα πρόκειται για πολίτες που εισήλθαν στη χώρα μέχρι τον Μάρτιο.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η Τερέζα Μέι θέλησε να δώσει ένα θετικό δείγμα ενόψει των ουσιαστικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, την ίδια στιγμή που ένας ικανός αριθμός Ευρωπαίων ηγετών πρότειναν στο Λονδίνο να το… ξανασκεφτεί, τονίζοντας πως η πόρτα της παραμονής είναι ανοιχτή. Παρόλα αυτά, η Μέι έχει λάβει σαφή εντολή και σκοπεύει να ακολουθήσει το πλάνο της έως το τέλος.

Μετά το τέλος της σημερινής σύσκεψης στις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι κλήθηκε να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πλάνο της και το σχέδιο που θα ακολουθήσει. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε για τους πολίτες που θα παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι «είναι μία δίκαιη και σοβαρή προσφορά, που στοχεύει στο να δώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σιγουριά στους πολίτες που διαμένουν στη Βρετανία, για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και τις ζωές τους γενικότερα».

Το σχέδιο της Μέι για τους Ευρωπαίους πολίτες που διαβιώνουν στη Βρετανία προβλέπει ειδικές παραμέτρους και για όσους δεν έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια διαμονής. «Θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμπληρώσουν το απαιτούμενο διάστημα, ούτως ώστε να μην ταραχθεί η ζωή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά εκείνους που εισήλθαν στη χώρα μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, τον Μάρτιο, η Τερέζα Μέι εξήγησε ότι η βρετανική πολιτεία δεν σκοπεύει να τους φερθεί βάναυσα. Θα τους δοθεί ένα διάστημα δύο χρόνων να προσαρμοστούν και ίσως να τους επιτραπεί η πενταετής παραμονή, ώστε να καλύψουν τα προαπαιτούμενα, αλλά στους συγκεκριμένους δεν θα δοθεί μόνιμη άδεια παραμονής. Με άλλα λόγια, η ανανέωση της παραμονής τους στη Βρετανία θα κρίνεται κατά περίπτωση και συγκυρία.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε, καθώς η Τερέζα Μέι το διευκρίνισε με πάσα σαφήνεια, είναι ότι η πρότασή της ισχύει στη βάση της αμοιβαίας παραχώρησης των αυτών δικαιωμάτων στους Βρετανούς που διαμένουν μόνιμα σε χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα σε αυτό το επίπεδο, η πρόταση θα αποσυρθεί, ή θα επαναξιολογηθεί.

ΠΗΓΗ https://www.notosnet.gr/news/item/10005-mei-tria-ekat-evropaioi-tha-parameinoun-sti-vretania-meta-to-brexit

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top