ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το σταγονόμετρο η ιθαγένεια, πιο πολλές άδειες επί μακρόν διαμενόντων

 

Με το σταγονόμετρο θα χορηγείται

 

Με το σταγονόμετρο θα χορηγείται

η ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς, σύμφωνα με τα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Οι νέες διαδικασίες για την απόδοση ιθαγένειας θα περιλαμβάνονται σε νόμο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνονται αντισυνταγματικές ορισμένες ρυθμίσεις του νόμου Ραγκούση του 2010.

 

Για «αλλαγή φιλοσοφίας» του θεσμικού πλαισίου που διέπει την απόδοση ιθαγένειας μίλησε  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει αυστηροποίηση των όρων χορήγησης ιθαγένειας, κυρίως για τους ενήλικους αλλοδαπούς.

«Μέχρι τώρα η ιθαγένεια απονέμεται με την ελπίδα της ενσωμάτωσης των αλλοδαπών στη χώρα μας. Πλέον πρέπει να απονέμεται σε όσους έχουν ήδη ενταχθεί, ως επιβράβευση για την προσπάθειά τους», τόνισε ο κ. Αθανασίου επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα τεθούν προς έγκριση από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Αντιθέτως, θα απλουστευθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδείας ως επί μακρόν διαμενόντων, καθώς, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος, η απόκτησή της σήμερα «είναι πιο δύσκολη ακόμη και από εκείνη της ιθαγένειας».

Στην πράξη, δηλαδή, το υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να δίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις η ιθαγένεια σε ενηλίκους, οι οποίοι όμως αποκτώντας ευκολότερα την πενταετή άδεια ως επί μακρόν διαμένοντες δεν θα είναι υποχρεωμένοι σε διαρκείς ανανεώσεις της απλής άδειας παραμονής.

Παράλληλα, θα εξακολουθήσει η χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, αν και βάσει παλαιότερων αναφορών από πλευράς στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών δεν αποκλείεται να υπάρξουν τροποποιήσεις στις ισχύουσες ρυθμίσεις.

 

ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν σκέψεις να μην αποκτάται αυτομάτως από παιδιά που γεννήθηκαν εδώ και οι γονείς τους έχουν πενταετή νόμιμη παραμονή ή, αντί της προϋπόθεσης για εξαετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο, να προβλεφθούν εννέα χρόνια.

Ωστόσο τα στοιχεία από το 2010 έως και τον Απρίλιο του 2012 σχετικά με την απόδοση ιθαγένειας είτε σε ενήλικους αλλοδαπούς είτε σε παιδιά δεύτερης γενιάς δείχνουν ότι ο νόμος Ραγκούση δεν άνοιξε τον δρόμο σε μαζικές ελληνοποιήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι κατά πολύ λιγότερες είναι οι αιτήσεις χορήγησης ιθαγένειας – φθάνουν μόλις στις 155 – που έγιναν δεκτές σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην παραδοχή ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για το σύνολο των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα προχώρησε πάντως χθες ο κ. Συρίγος. Μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου ανέφερε ότι στηρίζονται μόνον σε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι νόμιμοι μετανάστες ανέρχονται σε 550.000.

«Αλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, είναι οι παράνομοι», σημείωσε διευκρινίζοντας πως η Στατιστική Υπηρεσία δεν τους έχει δώσει ακόμη ούτε τα στοιχεία από την απογραφή του 2011. «Με αποτέλεσμα να βασιζόμαστε στο 2001», σχολίασε.

Μιλώντας για τα κρούσματα παραβατικότητας ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως το 67% των κρατουμένων είναι αλλοδαποί. Διευκρίνισε όμως ότι αρκετοί από αυτούς έχουν απλώς κριθεί προφυλακιστέοι λόγω έλλειψης μόνιμου τόπου διαμονής.

 

 

Πόσοι πολιτογραφήθηκαν με τον νόμο Ραγκούση

(έως Απρίλιο 2012)

– Πολιτογράφηση ενήλικων αλλοδαπών

9.936 αιτήσεις

155 έγιναν δεκτές

 

– Ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς

16.854 αιτήσεις

6.074 απέκτησαν ιθαγένεια

 

 

ΠΗΓΗ www.tanea.gr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top