Ειδήσεις για μετανάστες

Με ποιες άδειες διαμονής μπορούν να δουλέψουν οι μετανάστες στην Ευρώπη

Με ποιες άδειες διαμονής μπορούν να δουλέψουν οι μετανάστες στην Ευρώπη? Αυτή είναι η ερώτηση που δεχόμαστε παραπάνω από 10 φόρες την ήμερα στο email μας ή την σελίδα μας Αλβανική Νεολαία  στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η εύρεση εργασίας δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Ο οικοδομικός τομέας, που ήταν ο τομέας που απασχολούσε τους περισσότερους Αλβανούς μετανάστες πρώτης γενιάς, έχει πέσει κατακόρυφα. Καθώς και η ανεργία στους νέους είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα παιδιά των μεταναστών δυσκολεύονται να βρουν εργασία.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει πολλούς μετανάστες να θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα , (όπως τους 500.000 Έλληνες πολίτες που έχουν ήδη μεταναστεύσει από το 2009) για να βρουν εργασία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι μετανάστες όμως, σε σχέση με τους Έλληνες ή Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι τόσο εύκολο να φύγουν  από την μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πχ Ελλάδα) και να εγκατασταθούν σε μια άλλη (πχ Γερμανία).  Απαιτούνται ειδικές διαδικασίες για την κάθε χώρα μέλους , όπως και ειδικές άδειες διαμονής.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αναλύσει την διαδικασία για την κάθε χώρα της Ευρώπης, άλλα να απαντήσει σε 3-4 συχνές ερωτήσεις που έρχονται σχετικά με το θέμα ” με ποια άδεια διαμονής , και σε ποιες χώρες της ΕΕ μπορούνε να δουλέψουν οι μετανάστες”.

  • Έχω την Χ, Ψ άδεια διαμονής, μπορώ να δουλέψω στην Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) ?

Στη Αγγλία , κανένας μετανάστης που κατέχει οποιαδήποτε άδεια διαμονής από χώρα της ΕΕ, δεν έχει δικαίωμα ούτε να εργαστεί άλλα ούτε και να ταξιδέψει. Για εργασία στην Αγγλία απαιτείται Βίζα εργασίας, για επίσκεψη τουριστική Βίζα, για σπουδές Βίζα σπουδών κτλ. Μονό όσοι έχουν Ελληνική ιθαγένεια μπορούνε να πάνε να εργαστούν, σπουδάσουν ή ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να απαιτείται βίζα.

  •   Ποια άδεια διαμονής δίνει δικαίωμα εργασίας στην Ευρώπη

Η πιο γνωστή άδεια, είναι η Άδεια διαμονής επί μακρών διαμένοντος.  Είναι άδεια 5ετιας που δίνεται στου μετανάστες που ζουν μακροχρόνια σε μια χώρα. ΠΡΟΣΟΧΗ πολύ την μπερδεύουν με την Άδεια Διαμονής Δεύτερης Γενιάς που και αυτή είναι για 5 χρόνια. Για περισσότερα για αυτήν την άδεια διαβάστε εδώ Πενταετή άδεια διαμονής «διαβατήριο» για εργασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες . Και σε αυτήν την περίπτωση όμως απαιτείται άδεια εργασίας από την χώρα μέλος. 

Δικαίωμα διαμονής και εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνουν επίσης και οι άδειες Σύζυγος Έλληνα πολίτη, ή Σύζυγός Ευρωπαίου πολίτη. Σε αυτήν την περίπτωση όμως δίνεται αυτό το δικαίωμα μόνο αν έχει εγκατασταθεί στη χώρα το μέλος της οικογένειας που είναι ο Ευρωπαίος . Οι πολίτες τρίτης χώρας συνοδεύουν στη νέα χώρα τους Ευρωπαίους.

  • Έχω Άδεια Διαμονής Δεύτερης Γενιάς. Μπορώ να δουλέψω στην Ευρώπη? 

ΟΧΙ . Όπως είπαμε στην πάνω παράγραφο αυτή η άδεια , αν και είναι για 5 χρόνια δεν δίνει τα ίδια  δικαιώματα με την Επί Μακρών Διαμένοντος. Για περισσότερα για αυτήν την άδεια διαβάστε εδώ  Άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς

  • Έχω την Χ, Ψ άδεια διαμονής από την Ελλάδα, μπορώ να πάω να ζήσω στην Ευρώπη?

Οι μετανάστες που έχουν οποιαδήποτε άδεια διαμονής (έκτος από αυτές που είπαμε πάνω) μπορούνε μόνο να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και όχι να εγκατασταθούν μόνιμα. Θα πρέπει να βγάλουν άδεια διαμονής σύμφωνα με τους νόμους της χώρας που θα πάνε να ζήσουν.

  • Έχω δεκάχρονη άδεια διαμονής. Πως μπορώ να δουλέψω στην Ευρώπη? 

Με την δεκάχρονη άδεια διαμονής δεν παρέχετε δικαίωμα εργασίας στην Ευρώπη. Ο μόνος τρόπος είναι να μετατρέψετε, εφόσον πληρείτε τις προϋποθέσεις,  την δεκάχρονη άδεια διαμονής σε επί μακρών διαμένοντος. Για το πως θα μετατρέψετε την δεκάχρονη άδεια σε επί μακρόν διαμένοντος διαβάστε εδώ Μετατροπή άδειας διαμονής δεκαετούς διάρκειας σε επί μακρόν διαμένοντος 

  • Πήρα την Ελληνική ιθαγένεια. Μπορώ να πάω να δουλέψω στις Ηνωμένες Πολιτείες τις Αμερικής, ή στο Καναδά? 

ΟΧΙ. Ως Έλληνας πολίτης έχεις δικαίωμα  εργασίας  μόνο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ΗΠΑ , ή στο Καναδά έχεις  δικαιουσε μόνο επίσκεψη, τουρισμό και  διαμονή για 90 μέρες. Για εργασία ή σπουδές απαιτείται ειδική βίζα.  Υπάρχουν διάφορα προγράμματα για μετανάστευση στις ΗΠΑ ή στο Καναδά.  Για περισσότερα διαβάστε εδώ Δυνατότητα Μετανάστευσης στον Καναδά 

 

Διευκρινίσεις: Χάριν συντομίας του λόγου, στο άρθρο έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος Χ, Ψ άδεια διαμονής. Σε αυτήν την περίπτωση ενώνουμε οποιαδήποτε άδεια διαμονής εκτός από την Επί μακρών διαμένοντος και Σύζυγος Έλληνα ή Ευρωπαίου Πολίτη. Επίσης οπου έχει χρησιμοποιηθεί ο όρος Ευρώπη , ενώνουμε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top