Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για μαθητές ΟΑΕΔ 

Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών  ορίζει ότι  οι αλλοδαποί μαθητές που φοίτησαν επιτυχώς τόσο σε τάξεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του επίσημου τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όσο και σε τάξεις σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορούν να κτηθούν την ελληνική ιθαγένεια, καθώς όπως βεβαιώνεται και από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, η συγκεκριμένη φοίτηση εντάσσεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο νόμος “Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας (ν. 4332/2015) Άρθρο 1Β ” , προβλέπει ότι, ένας αλλοδαπός έχει δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα, κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης  είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο για την αθροιστική συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου φοίτησης πρέπει να υπολογίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκείνες οι τάξεις εκπαιδευτικών μονάδων αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων τις οποίες ο αλλοδαπός μαθητής ολοκλήρωσε επιτυχώς. Απαραίτητη βέβαια σε αυτήν την περίπτωση προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του γεγονότος ότι η παρεχόμενη από αυτές τις μονάδες εκπαίδευση και κατάρτιση είναι διαβαθμισμένη, όρος ο οποίος δηλώνει την ένταξή της στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και σε κάποια από τις βαθμίδες αυτού.

Για να διαβάσετε τα Δικαιολογητικά για την κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα διαβάστε στο παρακάτω σύνδεσμο

Κτίση της Ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε Ελληνικό σχολείο στην Ελλάδα

ΠΗΓΗ https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/185165/kai-oi-sxoles-mathiteias-tou-oaed-prosmetroyntai-gia-tin-apoktisi-ellinikis-ithageneias

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

To Top