ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόντρα Βενιζέλου – Θεοδωράκη για το μεταναστευτικό

Στα χαρακώματα βρέθηκαν για ακόμα μια φορά το ΠΑΣΟΚ με το ΠΟΤΑΜΙ με αφορμή αυτή τη φορά τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής.

Αφορμή στάθηκε η παρουσία και ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στον Άγιο Παντελεήμονα,  με τη Χαριλάου Τρικούπη να αφήνει αιχμές εναντίον για λόγια χωρίς λύσεις και τον αρχηγό του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κάνει λόγο για εξαθλίωση ολόκληρων γενεών μεταναστών απο το ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικό της οξείας αντιπαράθεσης είναι και η παράγραφος στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ οτι στο σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του

Ποταμιού  “δεν γίνεται καμία αναφορά στη Χρυσή Αυγή. Μίλησε για “αριστερό” και “δεξιό” λάθος για να αποδείξει ότι η δική του (ούτε δεξιά ούτε αριστερή) λύση είναι η σωστή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

Η αποστροφή αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη που σχολίασαν με δεικτικό τρόπο:

“Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν, έστω και δειλά, να κάνουν και μια αναφορά στην Χρυσή Αυγή. Καλή αρχή! Και ίσως στην επόμενη ανακοίνωση θυμηθούν ότι επί δύο χρόνια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συνεργαζόταν καθημερινά με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, «θεωρητικό» της ακροδεξιάς και φίλο της Χρυσής Αυγής, Τάκη Μπαλτάκο”.

Το ίδιο καυστικές ήταν και οι αναφορές στην ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη για το περιεχόμενο των προτάσεων του Σταύρου Θεοδωράκη για το μεταναστευτικό τις οποίες χαρακτήρισε ως “ακροδεξιές λύσεις”, σημειώνοντας ότι “για να μείνει ο πρόσφυγας στην Ελλάδα, κατά τα λεγόμενα του κ. Θεοδωράκη, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η ΕΕ να αναλάβει το οικονομικό βάρος. Όταν γίνει αυτό, θα αποφασίσουν οι Δήμαρχοι πόσους πρόσφυγες αντέχει η περιοχή τους.

»Τέλος θα περάσουν από τεστ και πιθανότατα και από συνέντευξη για να αποδείξουν ότι έμαθαν ελληνικά και είναι ενταγμένοι στην κοινωνία. Αν δεν τα καταφέρουν θα επιστρέψουν στις εμπόλεμες ζώνες, από τις οποίες προέρχονται!”

Με αναφορά σε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις απάντησε το ΠΟΤΑΜΙ στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, μετά και τα όσα είπε στον Άγιο Παντελεήμονα ο Σταύρος Θεοδωράκης ότι

“οι μετανάστες που ζουν εδώ πρέπει να ψηφίζουν στις τοπικές εκλογές και τα παιδιά τους στο σχολείο να σηκώσουν και τη ελληνική σημαία αν το αξίζουν”.

•Το Ποτάμι δεν πιστεύει στην Ευρώπη φρούριο αλλά δεν πιστεύει και στα “ανοιχτά σύνορα”.

•Οι πρόσφυγες που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, θα πρέπει να βρίσκουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Όχι όμως μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ζητάμε Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ώστε οι πρόσφυγες να μοιράζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

•Η Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσει να ελέγχονται τα σύνορα της ως ευρωπαϊκά σύνορα από την Frontex και να μην ξοδεύει κάθε μήνα 5 εκατομμύρια. Ο Ρέντζι στην Ιταλία το κατάφερε πριν από λίγο καιρό.

•Οι μετανάστες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα πρέπει να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα σε δημόσια σχολεία και να αποδέχονται τις οικουμενικές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα (δικαιώματα των γυναικών, εκπαίδευση των παιδιών).

•Οι μετανάστες θα πρέπει να διευκολύνονται να καταγγείλουν τα κυκλώματα της μαύρης εργασίας και οι αρχές θα πρέπει να τους προστατεύουν αποτελεσματικά από φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας.

•Η πρόσβαση στην περίθαλψη και την παιδεία θα πρέπει να είναι για μετανάστες και πρόσφυγες εξασφαλισμένη.

•Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ελέγχει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες στις γειτονιές και να αποτρέπει την διαβίωση σε τριτοκοσμικές συνθήκες (χιλιάδες μετανάστες στοιβαγμένοι στα υπόγεια πολυκατοικιών).

•Θα πρέπει να δημιουργηθούν ανοικτές δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε διαφορετικές περιοχές για να μην καταλήγουν όλοι στις ίδιες γειτονιές. Η γκετοποίηση θρέφει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών και των προσφύγων και παράγει εγκληματικότητα. Υπάρχουν και εδώ μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια που χάνονται επειδή οι υπουργοί της συγκυβέρνησης δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top