ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά τα σύνορα των Βαλκανίων

Κλείνουν οριστικά τα σύνορα των Βαλκανίων

Στις Βρυξέλλες ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Τα διεθνή μέσα μεταδίδουν πως χθες εκπρόσωποι της Κομισιόν και μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας συμφώνησαν στο προσχέδιο της συμφωνίας της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής & μεταναστευτικής κρίσης, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται και το επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει:

  • Επίσημο κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και έναρξη φύλαξης των συνόρων από την Frontex και στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη.
  • Άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα. Οι επαναπροωθήσεις θα βασιστούν αρχικά στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας του 2002 (Νόμος 3030/2002) και μέχρι την 1η Ιουνίου θα συναφθεί αντίστοιχη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
  • Η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου). Καλούνται τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν το αργότερο μέχρι την επόμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 17 Μαρτίου το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας (Emergency Support Greece) και καλείται η διεύθυνση προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει “κάθε απαραίτητο follow-up” σε χρηματική ενίσχυση.
  • Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Χώρες-μέλη της ΕΕ που το επιθυμούν μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε χώρες-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά.)
  • Τίθεται στόχος για κατάργηση των προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα κάποιων χωρών της Συνθήκης της Schengen μέχρι το τέλος του 2016.
  • Γίνεται μνεία για προληπτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η διάνοιξη νέων διαδρόμων, ιδίως μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.

Πηγή: www.lifo.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top