ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύμα φυγής Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα

 

Σύμφωνα με το Αλβανικό Ιδρυμα Διεθνών Σπουδών, από τους 500.000

 

Αλβανούς μεταναστες   που ζούσαν και εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει αποχωρήσει το 15%.Πλέον, από τα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, στην περιοχή Kapshtica διέρχονται όλο και περισσότερες οικογένειες με αυτοκίνητα φορτωμένα βαλίτσες και λεωφορεία δίχως κενά καθίσματα. Πολλοί έφυγαν, ακόμη περισσότεροι θα φύγουν, αλλά λιγότεροι θα μείνουν μόνιμα πίσω. Οι παρατηρητές του μεταναστευτικού φαινομένου από την Αλβανία μιλούν για «κυκλικότητα».

 

Ανθρωποι που έφυγαν, ήρθαν και ξαναφεύγουν για να επιστρέψουν πάλι στην Ελλάδα «όταν φτιάξουν τα πράγματα», επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Θ. Μαρούκης, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου.

 

«Χιλιάδες Αλβανοί επέστρεψαν. Εφεραν μαζί και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει στην Ελλάδα και ξεκίνησαν να δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Αυτή είναι μία μεγάλη νίκη για την Αλβανία» δήλωνε σε συνέντευξή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

 

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Αλβανικού Ιδρύματος Διεθνών Σπουδών (AIIS), από το περίπου μισό εκατομμύριο Αλβανών που ζούσαν και εργάζονταν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει ήδη αποχωρήσει «κατά κύματα» ένα ποσοστό πάνω από 15%. «Η ενσωμάτωση του μεγάλου αριθμού των πρώην μεταναστών που επιστρέφουν, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Θα είναι δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν δουλειά» επισημαίνεται σε αναφορά του AIIS. Η Αλβανία έχει ήδη υψηλά ποσοστά ανεργίας και αυτό σχετίζεται και με την κατακόρυφη πτώση των εμβασμάτων από την Ελλάδα.

 

Ο Αλμπέρτ Ρακίπι, διευθυντής στο AISS, προειδοποιεί: «Πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οργανισμών συμπεραίνουν λίγο ως πολύ πως οι φτωχότεροι από τους γείτονες της Ελλάδας θα επηρεαστούν από την οικονομική κρίση».

 

Σύμφωνα με επισημάνσεις του μάνατζερ της Εμπορικής Τράπεζας στην Αλβανία, Γ. Καρακώστα, το 2010 αλβανοί μετανάστες μετέφεραν περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών στη χώρα τους./Elethreotipia

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top