ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Κατραμπόνε: Οι κροίσοι που σώζουν μετανάστες

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρετζίνα Κατραμπόνε μαζί με τον εκατομμυριούχο σύζυγό της Κρις, απολάμβαναν μια ειδυλλιακή κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, όταν παρατήρησαν κάτι στη θάλασσα. «Ημασταν στο κατάστρωμα, όταν είδαμε ένα μπουφάν να επιπλέει στο νερό σαν φάντασμα» θυμάται η σύζυγος, μιλώντας στο CNN. Οταν ρώτησαν τον καπετάνιο τους, τι μπορεί να είναι αυτό, το πρόσωπό του σκοτείνιασε. «Μας είπε ότι προφανώς ο ιδιοκτήτης του μπουφάν είναι ήδη νεκρός…».

Η οικογένεια Κατραμπόνε είχε μόλις πάρει μια γεύση από τον σκληρό, άδικο κι απάνθρωπο κόσμο των μεταναστών που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, πνίγονται στη Μεσόγειο -εντός του 2014 υπολογίζεται πως έχουν πνιγεί 1.889 μετανάστες, οι 1.600 από τις αρχές Ιουνίου…

Το γεγονός είχε τραβήξει για τα καλά την προσοχή τους, όταν λίγο μετά είδαν στην τηλεόραση τον Πάπα Φραγκίσκο να κάνει έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη, η απόφαση ελήφθη. «Κοιταχτήκαμε με τον άντρα μου και είπαμε: Ας κάνουμε κάτι. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η ιδέα να αγοράσουμε ένα πλοίο και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στη Μεσόγειο που πνίγονται κάθε μέρα…».

maltaphoenixtria

Από τότε το ζευγάρι, χρηματοδότησε ένα πλοίο, το Φοίνιξ, με έδρα τη Μάλτα όπου ζουν. Aποστολή του είναι να εντοπίζει και να σώζει μετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν με βάρκες να προσεγγίσουν την Ευρώπη -κυρίως από την Αφρική. «Προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που δεν μπόρεσε κανένας άλλος. Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται τόσο εξελιγμένη τεχνολογία διάσωσης σε πλοίο ιδιώτη» δηλώνει στο CNN ο Κρις Κατραμπόνε, Αμερικανός από τη Νέα Ορλεάνη.

Στα εγκαίνια του συγκεκριμένου πλοίου δεν τηρήθηκε η παράδοση του μπουκαλιού σαμπάνιας που σπάει στο κύτος του. Αντ’ αυτού χρησιμοποίησαν ένα μπουκάλι με αγιασμό. «Για να φυλάει το πλήρωμα στις ατέλειωτες εβδομάδες που περνά στη θάλασσα, στην προσπάθειά του να σώσει μετανάστες».

Οταν το πλοίο διασταυρώνεται με σκάφος μεταναστών, το πλήρωμα έρχεται σε επαφή με τις πιο κοντινές αρχές. Ακολούθως στέλνουν λέμβους με νερό φαγητό, πρώτες βοήθειες και σωσίβια. Σε περίπτωση που το πλήρωμα διαπιστώσει πως το καράβι με τους μετανάστες μπάζει νερό, πάντα σε επικοινωνία με τις αρχές, μεταφέρει τους μετανάστες στο πλοίο, προκειμένου να τους αποβιβάσει σώους στη Μάλτα ή στην Ιταλία.
Το πλοίο μπορεί να είναι ιδιωτικών συμφερόντων, όμως τόσο ο πλοίαρχος όσο και πολλά μέλη του πληρώματος έχουν εμπειρία κυρίως από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Μάλτας.

Το όλο project έχει στοιχίσει εκατομμύρια, χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη 60ήμερη αποστολή του στη Μεσόγειο στοίχισε περί τα 2.000.000 ευρώ

ΠΗΓΗ http://www.thetoc.gr/diethni/article/oi-ekatommuriouxoi-pou-swzoun-metanastes

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top