ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Καταδίκη της Ελλάδας για απέλαση μεταναστών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία, για την υπόθεση συλλογικής απέλασης μεταναστών και αιτούντων άσυλο την περίοδο 2008 – 2009.

Η υπόθεση αφορούσε συνολικά 35 μετανάστες (32 Αφγανούς, δύο Σουδανούς και έναν από την Ερυθραία), οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων, εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα και στη συνέχεια πέρασαν στην Ιταλία.

Οι ιταλικές αρχές τους εντόπισαν και με βάση τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» τους έστειλαν πάλι πίσω στην Ελλάδα όπου οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν διαταγές απέλασης για δέκα απ’ αυτούς, παρά την ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (άρθρο 39 του Κανονισμού) ν’ ανασταλεί η απέλασή τους στις χώρες καταγωγής τους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία, σχετικά με τους Ρεζά Καριμί, Γιασέρ Ζαϊντί, Μοζαμίλ Αζίμι και Ζαζίμπ Χεϊμπερί ότι, στην περίπτωσή τους, η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 13 της Σύμβασης (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής), σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 3, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, εξαιτίας της απαγόρευσης πρόσβασης που τους επιβλήθηκε στη διαδικασία ασύλου.

Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται με τρόπο συμβατό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνοι διατάξεις της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση τις οποίες προβλέπεται οι αιτήσεις ασύλου να υποβάλλονται στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα εισόδου.

«Καμία μορφή συλλογικής απέλασης μεταναστών δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί με βάση τα προβλεπόμενα από το «Δουβλίνο ΙΙ», αν δεν έχει διασφαλισθεί ότι η χώρα προορισμού των μεταναστών προσφέρει επαρκείς εγγυήσεις για την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου», τονίζεται στην απόφαση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη και την Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 4 (πρωτόκολλο 4) της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο απαγορεύεται η συλλογική απέλαση αλλοδαπών, καθώς και για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς με την ομαδική απέλασή τους στην Ελλάδα τους εξέθεσε σε κινδύνους σχετικούς με τις ελλείψεις στη διαδικασία ασύλου στη χώρα.

Επίσης, καταδίκασε την Ιταλία επειδή δεν επέτρεψε στους μετανάστες να υποβάλουν αιτήσεις για την παροχή ασύλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top