ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Καμπανάκι στην Ελλάδα για τη ρατσιστική βία

Καμπανάκι κινδύνου για την εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με τη ρατσιστική βία χτυπούν δεκάδες οργανώσεις -μεταξύ των οποίων η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου- που απαρτίζουν το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Η έκθεση του Δικτύου για το 2014 που παρουσιάστηκε χθες καταγράφει 81 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 100 θύματα. Οι επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών (κατά κύριο λόγο αιτούντες άσυλο ή με νόμιμη άδεια διαμονής) εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα.

Αν και η ένταση παρουσιάζει μείωση, δεν έχει εκλείψει το μοτίβο της οργανωμένης ρατσιστικής επίθεσης από ομάδες ατόμων και η άσκηση σωματικής βίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι επιθέσεις παραπέμπουν στη δράση εξτρεμιστικών ομάδων προηγουμένων ετών, παρά την εισαγγελική διερεύνηση της δράσης της Χρυσής Αυγής και την ποινική αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών με ρατσιστικό κίνητρο μετά την άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Θεαματικά αυξήθηκαν οι καταγραφές ομοφοβικών επιθέσεων, που στρέφονται κατά ομοφυλόφιλων, ενώ για πρώτη φορά καταγράφηκαν τρία αντισημιτικά περιστατικά με βεβήλωση ιερών χώρων και συμβόλων.

Τα μισά περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αθήνα κυρίως σε περιοχές του κέντρου, αλλά και σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Κρήτη κ.α.

ΠΗΓΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top