ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάλεσμα του Συνήγορου του Πολίτη για την προστασία των αστέγων

Να ενεργοποιηθεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των συνθηκών έλλειψης στέγης μετά τη θέσπιση του νόμου 4052/2012, ο οποίος ορίζει πρώτη φορά την έννοια της «αστεγίας», ζητάει ο Συνήγορος του Πολίτη, με αφορμή πρόσφατο τραγικό θάνατο αστέγου στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Η ανεξάρτητη Αρχή επισημαίνει, ότι όσες δράσεις έχουν έκτοτε προγραμματιστεί και υλοποιούνται αφορούν κυρίως επείγοντα μέτρα με στόχο την άμεση ανακούφιση των πλέον ευάλωτων πολιτών, όπως είναι η λειτουργία Κοινωνικών Ξενώνων Βραχυχρόνιας Φιλοξενίας, που φιλοξενούν προσωρινά άτομα ή οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν άμεσα πρόβλημα στέγασης και στερούνται τα βασικά μέσα επιβίωσης.

Ωστόσο, ο Συνήγορος παρατηρεί πως η μετάβαση από τα επείγοντα μέτρα σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και παρεμβάσεις συνιστά συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας καθώς «η απόκτηση κατοικίας απ’ αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους» (Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 21 παρ. 4).

Η σύνδεση της πρόληψης αλλά και της αντιμετώπισης της έλλειψης στέγης μέσω προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό άμεσης προτεραιότητας με τη συμμετοχή όλων των δημόσιων φορέων έτσι ώστε να περιοριστεί ένας επόμενος κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής, επισημαίνει η Αρχή.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 1 οι άστεγοι αναγνωρίζονται ως ευπαθής κοινωνική ομάδα, στην οποία παρέχεται κοινωνική προστασία. Ως άστεγοι ορίζονται όλα τα άτομα που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, τα οποία στερούνται πρόσβασης ή έχουν επισφαλή πρόσβαση σε επαρκή ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη κατοικία που πληροί τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top