Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Ιθαγένεια Ο νόμος που έρχεται και θα λύσει πολλά προβλήματα

Το θέμα της Ελληνικής Ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς είναι ένα θέμα που αγγίζει όλους τους μετανάστες που ζούνε χρόνια στην Ελλάδα.  Αν και δεν έχει γίνει όμως ακόμη επίσημη καταγραφή τα παιδιά δεύτερης γενιάς στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αγγίζουν τις 200.000 άτομα.

Αυτό σημαίνει ότι 200.000 παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν καμιά άλλη πατρίδα εκτός από την Ελλάδα, που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα,  σύμφωνα με το ισχίων νομικό πλαίσιο θεωρούνται μετανάστες και θα συνεχιστούν να θεωρούνται μέχρι να κάνουν αίτηση για την πολιτογράφηση στα 18 τους χρόνια.

Τι σημαίνει η μη ύπαρξη Ελληνικής Ιθαγένειας στα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Τα παιδιά της δεύτερης γενιάς, αν και έχουν γεννηθεί, μεγαλώσει και σπουδάσει στην Ελλάδα, δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες πολίτες. Τα παιδιά των μεταναστών, λόγο ακριβώς ότι θεωρούνται μετανάστες, άρα πολίτες τρίτων χώρων δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην αγορά εργασίας, και ειδικά σε επαγγέλματα όπως γιατροί, δικηγόροι , δάσκαλοι , που απαιτητέ να είσαι Έλληνας Πολίτης για να εξασκήσεις το επάγγελμα.

Τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια δεν μπορούν να σπουδάσουν εύκολα εκτός Ελλάδας ή στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, (τα δίδακτρα είναι σχεδόν τα διπλάσια για μη πολίτες της ΕΕ)

Τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών δεν έχουν κανένα απολύτως πολίτικο δικαίωμα στην Ελλάδα.

Άλλα το χειρότερο όλων είναι η ψυχολογική καταπόνηση των παιδιών αυτών, που παρότι δεν έχουν ζήσει σε άλλη χωρά, παρότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, για την Ελλάδα και την πολιτεία  θεωρούνται ξένοι,  θεωρούνται  μετανάστες.

 

[maxbutton id=”1″]

 

Ιθαγένεια Ο νόμος που έρχεται 

Η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Ο νόμος που θα δώσει λύση σε αυτό ήδη ετοιμάζεται και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει:

«Στόχος μας είναι μία ενιαία πολιτική στα σοβαρά αυτά ζητήματα με πρόσημο την ένταξη, την προστασία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Πρωταρχικό ρόλο του νέου χαρτοφυλακίου αποτελεί η άμεση ψήφιση νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

Η ανυπαρξία νομικής ρύθμισης για αυτά τα παιδιά εδώ και δύο χρόνια έχει αποκλείσει από τις διαδικασίες χορήγησης ιθαγένειας το πιο ενταγμένο τμήμα των μεταναστών, αυτά τα παιδιά δηλαδή που έχουν συνδέσει τη ζωή και την παιδεία τους με την πατρίδα μας, αυτά τα παιδιά που δεν έχουν μάθει άλλη γλώσσα, δεν έχουν μάθει άλλη πατρίδα και έχουν μάθει μόνο την ελληνική παιδεία».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο νέος νόμος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και πιθανόν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να τεθεί σε διαβούλευση. Πηγές αναφέρουν ότι ο βασικός στόχος είναι ο νόμος που θα φτιαχτεί να γίνει με τέτοιο τρόπο έτσι να θωρακιστεί απέναντι σε πιθανή ακύρωσή του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έγινε με τον νόμο 3838/2010, τον νόμο Ραγκούση.

Τι ισχύει τώρα

Τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής μπορούσαν, μετά τα 18 τους χρόνια, να καταθέσουν αίτηση πολιτογράφησης. Ακόμη και αν ένα παιδί είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα, είχε λάβει ελληνική εκπαίδευση, είχε κοινωνικοποιηθεί εδώ, έπρεπε να δώσει συνέντευξη για να αποδείξει ότι γνωρίζει τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Τα κριτήρια για την έγκριση ή όχι της αίτησης είναι ασαφή. Σχετίζονται με τις γνώσεις του για την Ελλάδα αλλά και την εικόνα που δίνει στην Επιτροπή. Είναι λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής αυτής να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση.

 

ΔΙΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ  Την Πέμπτη στο opengov η διάταξη για την Ιθαγένεια. Ποιες οι προϋποθέσεις

 

[maxbutton id=”1″]

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top