Ειδήσεις για μετανάστες

Ιθαγένεια Μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία Έχουν υπογραφεί μόνον παλιές υποθέσεις

Ιθαγένεια Μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία Έχουν υπογραφεί μόνον παλιές υποθέσεις καθυστερήσεις

Το Νοέμβριο του 2016, είχαμε δημοσίευση ένα άρθρο με τιτλο  Ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση με το θέμα της ιθαγένειας. Στο άρθρο αυτό είχαμε γράψει:

“Aπό την ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΦΕΚ 208Α/2016) λείπει η Διεύθυνση Ιθαγένειας – η οποία παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε μία κίνηση προς τα πίσω, η κυβέρνηση ταυτίζει το θέμα της κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας με την ύπαρξη ή μη δημοτολογικών ή άλλων εγγραφών σε μητρώα. Ετσι, «εγκατέλειψε» το θέμα της ιθαγένειας σε μία πολλαπλά προβληματική υπηρεσία που έχει -εδώ και χρόνια- επιδείξει αδιαφάνεια, έλλειψη λογοδοσίας και άρνηση να αντιληφθεί την Ελλάδα ως μία ανοιχτή, δυναμική κοινωνία”

Δυστυχώς τους φόβους που εκφράσαμε τότε, ήρθε να τους επιβεβαιώσει το Generation 2.0, με το παρακάτω δελτίο τύπου

Το Generation 2.0 αντιλαμβανόμενο τις ανησυχίες που έχει εγείρει η καθυστέρηση της διαδικασίας απονομής ελληνικής ιθαγένειας, σε συνδυασμό με τον πρόσφατο ανασχηματισμό και το χωρισμό της Διεύθυνσης Ιθαγένειας από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επεδίωξε ενημέρωση από το ΥΠΕΣ για την πορεία της Διεύθυνσης.

Να υπενθυμίσουμε πως στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη είχαμε συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος όχι μόνον είχε υποσχεθεί προθεσμίες που δεν τήρησε, αλλά και δεν απάντησε θετικά σε επόμενα ερωτήματα για συνάντηση.

Αυτό μας οδήγησε στο επόμενο βήμα, το οποίο ήταν να απευθυνθούμε σε ειδικό σύμβουλο του Υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να πάρουμε κάποιες απαντήσεις.

Ο ειδικός σύμβουλος μας ενημέρωσε πως, αρχικά, η Γενική Γραμματεία είναι οργανικά συνδεδεμένη με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ως εκ τούτου, με την παραμονή της Διεύθυνσης Ιθαγένειας στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχει προκύψει διοικητικό κενό. Από όταν έγινε ο ανασχηματισμός έχουν υπογραφεί μόνον παλιές υποθέσεις, οι οποίες για κάποιο λόγο είχαν παγώσει αν και ήταν έτοιμες. Αυτό σημαίνει ότι καμία άλλη αίτηση δεν έχει προχωρήσει.

Όπως μας πληροφόρησε επίσης, υπήρχε πλάνο για μια νομοθετική παρέμβαση στα τέλη Δεκεμβρίου, η οποία όμως δεν έγινε.

Από το ΥΠΕΣ έχει σταλεί τροπολογία, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη του διοικητικού κενού που έχει προκύψει. Η τροπολογία αυτή πρόκειται να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο γενικής γραμματείας κυβέρνησης και – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Πέραν αυτού, φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για μεταρρυθμίσεις αναφορικά με το διαδικαστικό κομμάτι της εξέτασης των φακέλων.

Το G2RED εκφράζει την ανησυχία του για την καθυστέρηση των υποθέσεων απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας. Υπενθυμίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη διαδικασία θα πρέπει πάνω απ’όλα να λαμβάνουν υπόψιν την αναγκαιότητα για επιτάχυνση της απονομής τους.

 

 

ΠΗΓΗ http://g2red.org/index.php/press-gr/deltia-typou/259-2017-01-24-12-35-09

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top