ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Ιθαγένεια και πολιτογράφηση Όλες οι πληροφορίες όλες οι αλλαγές όλες οι διαφορές

Την προηγούμενη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας όλες οι αλλαγές που προβλέπονται  για το νέο νόμο για την Ελληνική Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών. Πρόκειται ουσιαστικά για την επανεξέταση των άρθρων του νόμου 3838/10 (Νόμος Ραγκούση ), το οποίο έχει παγώσει καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας το έκρινε αντισυνταγματικό.

Το Albanians.gr παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή αυτό το θέμα, και έχει κάνει εκτεταμένα ρεπορτάζ .

Έκτος της  ιθαγένειας, υπάρχει και η διαδικασία πολιτογράφησης.

Η ιθαγένεια και η πολιτογράφηση είναι δυο διαφορετικές διαδικασίες άλλα ουσιαστικά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Και με τις δυο διαδικασίες γίνεσαι Έλληνας πολίτης, που αυτό είναι και στο κάτω κάτω το ζητούμενο.   Δυο έννοιες ώμος που δεν έχουν γίνει επαρκώς κατανοητές από τους μετανάστες. Δυο διαδικασίες οι οποίες μπερδεύουν μια μεγάλη μερίδα  μεταναστών.

Στο παρόν άρθρο λοιπόν  θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε αυτές τις δυο διαδικασίες.  Με βάση λοιπόν το νέο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια το οποίο στο προσεχές μέλλον θα ψηφιστεί στην Βουλή, οι μετανάστες θα έχουν την δυνατότητα είτε να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες πολίτες, είτε να λάβουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

 Ιθαγένεια

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Ο αιτών θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από αυτές:

1. Είτε να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο)

2. Είτε να έχει φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο)

3. Είτε να είναι κάτοχος απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και να έχει αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ

Το παιδί θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του δήμου κατοικίας του από την ηλικία των 16 ετών, για να λάβει την ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του δύο χρόνια μετά.

Ουσιαστικά μόνο μετά την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς

ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΗΚΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών Όλες οι πληροφορίες για το νέο νομοσχέδιο

 

Πολιτογράφηση

Η πολιτογράφηση αφορά αλλογενείς αλλοδαπούς που κατέχουν οποιοδήποτε έγκυρο τίτλο διαμονής, πλην των προσωρινών, εφόσον διαθέτουν συνεχή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα το διάστημα από 24-3-2005 έως 24/3/2010 (πενταετία).

Τα δικαιολογητικά για να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας  ένας αλλογενείς αλλοδαπός καθώς και όλη η διαδικασία της πολιτογράφησης μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ: ΚΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ – Πολιτογραφηση Ο μόνος τρόπος που μπορούν να κερδίσουν την ελληνική ιθαγένεια οι αλλοδαποί

Ομογενείς

Όσον άφορα τους ομογενείς κατόχων Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενών (Ε.Δ.Τ.Ο.) η διαδικασία είναι αυτή:

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση ομογενών κατόχων Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενών (Ε.Δ.Τ.Ο.)

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Απλοποιούνται οι διαδικασίες πολιτογράφησης των ομογενών

 

Τι γίνεται με τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα την ηλικία για  πάρουν την Ελληνική Ιθαγένεια?

Όπως είπαμε και ποιο πάνω για να πάρει την Ελληνική Ιθαγένεια, ή να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας ένα παιδί ή αλλοδαπός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του.

Άλλα μέχρι να φτάσουν σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά των μεταναστών που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε έχουν επιτυχώς ολοκληρώσει έξι τουλάχιστον έτη , σε ελληνικά σχολεία Πρωτοβάθμιας ή/ και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα πριν τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας, μπορούνε να πάρουνε Άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΤΗΚΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ζ2. Άδεια διαμονής δεύτερης γενιάς (Ανανέωση) – Άρθρο 108

 

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Είναι πολλοί αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τις διαφορές ανάμεσα στην ιθαγένεια και στην πολιτογράφηση. Με βάση με τα όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής  λοιπόν έχουμε τα εξής

1. Την Ελληνική ιθαγένεια θα μπορούν να την πάρουνε ΜΟΝΟ τα παιδιά των μεταναστών τις λεγόμενης Δεύτερης Γενιάς μεταναστών, οι οποίοι έχουν ελληνική παιδεία. Να πολιτογραφηθούν μπορούν όλοι οι μετανάστες που έχουνε  συνεχή νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα το διάστημα από 24-3-2005 έως 24/3/2010 (πενταετία)

2. Το παράβολο για την Ιθαγένεια εκτιμάται πως θα είναι 100€ ενώ για την πολιτογράφηση 700€

3. Για να πάρεις την Ελληνική Ιθαγένεια δεν χρειάζεται  να περάσεις από Επιτροπής Πολιτογράφησης, ενώ για την Πολιτογράφηση πρέπει να περάσεις από επιτροπή. ΟΜΩΣ σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για τη διαδικασία πολιτογράφησης για τους αιτούντες ενήλικες (που δεν ανήκουν στη λεγόμενη «2η γενιά») έχουν πλέον να επιλέξουν μεταξύ της διαδικασίας συνέντευξης στην Επιτροπή Πολιτογράφησης στην οικεία Περιφέρεια (όπως ορίζεται από το Ν.3838/10) και ειδικής γραπτής διαδικασίας. Οι προδιαγραφές της γραπτής διαδικασίας, το ύψος του παραβόλου, η διενέργεια και οι όροι συμμετοχής στις εξετάσεις θα ρυθμισθούν με ΚΥΑ των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top