Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών Όλες οι πληροφορίες για το νέο νομοσχέδιο

Χτες δόθηκε στην δημοσιότητα όλο το σχέδιο νόμου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών.

Το Albanians.gr έκανε ένα εκτεταμένο ρεπορτάζ και σας παρουσιάζει σε  αυτό το άρθρο όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Ποιοι δικαιούνται να πάρουν την Ελληνική Ιθαγένεια σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο? 

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τρεις διαφορετικές προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας. Ο αιτών θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον μία από αυτές:  (Μπορείτε α διαβάστε και εδώ https://albanians.gr/to-neo-schedio-nomou-gia-tin-ithagenia-ton-pedion-ton-metanaston.html)

1. Είτε να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε ελληνικό σχολείο (δημοτικό και γυμνάσιο)

2. Είτε να έχει φοιτήσει και στις έξι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο και λύκειο)

3. Είτε να είναι κάτοχος απολυτηρίου ελληνικού λυκείου και να έχει αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Πότε θα μπορεί το παιδί να κάνει αίτηση για την ελληνική ιθαγένεια?

Το παιδί θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του δήμου κατοικίας του από την ηλικία των 16 ετών, για να λάβει την ιθαγένεια με την ενηλικίωσή του δύο χρόνια μετά.

Ουσιαστικά μόνο μετά την ενηλικίωσή τους θα μπορούν να αποκτούν ιθαγένεια οι μετανάστες δεύτερης γενιάς

Τα  δικαιολογητικά

Από τι είναι μέχρι τώρα γνωστό τα δικαιολογιτικά θα είναι:

  1. Ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου

  2. Tίτλος νόμιμης διαμονής στη χώρα

  3. Πρωτότυπο πιστοποιητικό γέννησης

  4. Υπεύθυνη δήλωση

  5. Παράβολο 100 ευρώ

Η υπηρεσία αναζητεί αυτεπαγγέλτως βεβαίωση φοίτησης από την αρμόδια κατά περίπτωση Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών από την αρμόδια κατά περίπτωση υπηρεσία των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τι γίνεται με τις παλιές αιτήσεις ιθαγένειας?

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχει το Albanians.gr  οι παλιές αιτήσεις ξεπαγώνουν αρχή να καλύπτουν της προϋποθέσεις του νέου νόμου.

Παράδειγμα  Αν ένα παιδί που είχε κάνει αίτηση ιθαγένειας με την γέννηση του άλλα είναι ακόμα ανήλικος κάτω των 16 ετών θα πρέπει να περιμένει να φτάσει 16 χρόνων. Αν κάποιος που είτε έχει κάνει 6 χρόνια σχολείο (γυμνάσιο λύκειο) ή έχει αποφοιτήσει από ελληνικό πανεπιστήμιο  κατά την πρώτη αίτηση του για την Ιθαγένεια, τότε ο φάκελος του ισχύει κανονικά και δεν χρειάζεται να ξανακάνει την διαδικασία ούτε να πληρώνει παράβολα. Αν ένα παιδί 19 χρονών, που είχε κάνει αίτηση ιθαγένειας με την γέννηση (με το παλιό νόμο), και για κάποιο λόγο δεν πληρεί της προϋποθέσεις του νέου νόμου (δεν έχει πάει σχολείο, έχει κάνει λίγα χρονιά κλτ) , ο φάκελος του αυτόματος απορρίπτεται.

Τι γίνεται με τα παιδιά που είναι ακόμη ανήλικα ή κάτω των 16 ετών

Δεν ρυθμίζεται το θέμα για τα παιδιά που είναι ακόμη ανήλικα ή κάτω των 16 ετών, τα οποία όμως μπορούν να λάβουν άδεια παραμονής στη χώρα εάν οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα για περισσότερα από 5 χρόνια.

Το θέμα της απόδοσης ιθαγένειας για τα ανήλικα τέκνα μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στη χώρα θα αποτελέσει αντικείμενο της Επιτροπής του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο οποίος συστήνεται με το ίδιο σχέδιο νόμου

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top