Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Ιθαγένεια Η αβεβαιότητα επιστρέφει για τα παιδιά των μεταναστών 

Το θέμα της απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, οι λεγόμενοι μετανάστες δεύτερης γενιάς, έχει περάσει από “40 κύματα” και πλέον δεν είναι σίγουρο το πώς θα επιλυθεί.

Με την κατάργηση του νόμου 3838/10  “νόμος Ραγκούση”, άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων , νομοσχεδίων και πολιτικών υποσχέσεων και το μόνο που κατάφεραν είναι να βαθύνουν την αβεβαιότητα και το “άγχος” των μεταναστών που είτε  γεννήθηκαν  είτε έχουν έρθει από πολύ μικρά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία είναι σχεδόν 200.000 μετανάστες-η πλειοψηφία τους παιδιά Αλβανών μεταναστών- που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, πέραν της Ελλάδας.

Γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Έχουν ελληνική παιδεία, τον ελληνικό τρόπο ζωής και όμως ακόμα τους αποκαλούν μετανάστες.  Ακόμα είναι ξένοι σε έναν τόπο που αυτοί οι ίδιοι θεωρούν δικό τους τόπο, δικιά τους πατρίδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία είναι σχεδόν 200.000 μετανάστες-η πλειοψηφία τους παιδιά Αλβανών μεταναστών- που δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα, πέραν της Ελλάδας.

Ο νόμος 3838/10 επί κυβερνήσεως Παπανδρέου, έδινε δικαίωμα στους μετανάστες δεύτερης γενιάς  να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια.   Ο 3838/10 όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και  καταργήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά το Φεβρουάριο του 2013.

Από εκείνη την χρονιά, μέχρι τον τέλος τους 2014 πολλές συζητήσεις γίνανε πάνω στο θέμα της Ιθαγένειας, με αποκορύφωμα το Νοέμβριο του 2014 να έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο έτοιμο προς ψήφιση το οποίο έδινε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών με βάση την παιδεία, νόμος όμως που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, διότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του ΠτΔ, που είχαν σαν αποτέλεσμα να κηρυχθούν εκλογές στην Ελλάδα.

Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015 ανάδειξαν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δυο κόμματα  τελείως διαφορετικά, που όμως τους ένωνε ο  αντιμνημονιακός προσανατολισμός

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα άλλο θέμα που τα δυο κόμματα της Κυβέρνησης έχουν τελείως διαφορετικές θέσεις.

Από την μια οι  δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι θα δώσει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ (Αλέξης Τσίπρας Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα) , από την άλλη η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής πολιτικής, ότι θα δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ «Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών», από τα πρώτα μέτρα του υπ.Εσωτερικών), ξανάφεραν στα μάτια των μεταναστών την ελπίδα. Την ελπίδα ότι επιτέλους δεν θα τους αντιμετωπίσουν ως ξένους, ότι επιτέλους τα παιδιά των μεταναστών που έχουν σπουδάσει στα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους χωρίς να τους εμποδίζει η καταγωγή τους. 

Οι δηλώσεις όμως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, και πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, ήρθαν να διαψεύσουν της ελπίδες χιλιάδων παιδιών. Ο υπουργός και κυβερνητικός εταίρος με δήλωση στον ΑΝΤ1   τάσσεται κατά στο να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών δεύτερης  γενιάς, άλλα δεν έχει πρόβλημα να δοθεί στα παιδιά της τρίτης γενιάς, και αυτό υπό προϋποθέσεις οι οποίες είναι σύμφωνα με την δήλωση του, τα παιδιά να “μεγαλώνουν εδώ, να πηγαίνουν στο στρατό, να έχουν ενταχθεί στην πατρίδα και να σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα” (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ Π.Καμμένος: «Δεν δεχόμαστε να πάρουν ελληνική ιθαγένεια η δεύτερη γενιά μεταναστών» VIDEO)

Δηλαδή σύμφωνα με τον κ. Καμμένο τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, που έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο και σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια  δεν έχουν ενταχθεί στην Ελλάδα, δεν σέβονται τους νόμους ούτε το Σύνταγμα της χώρας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική από τον κύριο Καμμένο η οποία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις θέσεις άλλων κομμάτων παρομοίου προσανατολισμού .

Ένα είναι σίγουρο.  Το θέμα τις Ιθαγένειας θα είναι το πρώτο πεδίο που τα δυο κόμματα της κυβέρνησης θα συγκρουστούν. Κάποιος θα κάνει πίσω στις δηλώσεις, στις θέσεις και στις εξαγγελίες του. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μια πιο σαφή εικόνα για το θέμα και λέει το αυτονόητο, ότι παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και μετέχουν στην ελληνική παιδεία πρέπει να πάρουν Ιθαγένεια, ή ο κύριος Καμμένος που λέει ότι δικαίωμα  στην Ιθαγένεια θα πρέπει να έχουν μόνο τα παιδιά των παιδιών των μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα πριν 20-30 χρόνια.

Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top