ΑΛΒΑΝΙΑ

Ιταλία Αλβανία Εκεί που το ποδόσφαιρο έδειξε την πραγματική του άξια και η Ελληνοαλβανική πραγματικότητα

Πρώτη φορά στην Ιστορία τους, η Εθνική Αλβανίας αντιμετώπισε σε έναν φιλικό αγώνα, την Εθνικά ομάδα της Ιταλίας στην Γένοβα.

Η Εθνική Αλβανίας γνώρισε την ήτα με 1-0. Αν και κατά γενική ομολογία η Αλβανία έπαιξε πολύ καλά, όπως και να το κάνουμε δεν αντιμετώπιζε κάποια τυχαία ομάδα, άλλα την 4 φόρες Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Κόσμου, την Ιταλία

Περαν όμως από το αγωνιστικό κομμάτι, υπάρχει και κάτι άλλο που θα αφήσει στην Ιστορία αυτό το ματς. Ήταν ένας αγώνας οπού αναδείχτηκε η πραγματική άξια του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο, το ποιο αγαπημένο άθλημα στο κόσμο, πρέπει να έχει ειρηνικό χαρακτήρα. Το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει λαούς, και να είναι μια μεγάλη γιορτή. Και ακριβός αυτό ήταν το χθεσινό ματς ανάμεσα στις δυο ομάδες, μια μεγάλη γιορτή.

22.000 Αλβανοί φίλαθλοι, οι περισσότεροι Αλβανοί μετανάστες στην Ιταλία, έδωσαν μια μεγάλη στήριξη στην Εθνική Αλβανίας. Κανένα έκτροπο  δεν σημειώθηκε κατά την διάρκεια του αγώνα. Αρμονικά οι φίλαθλοι Ιταλοι και Αλβανοι, καθόντουσαν διπλά διπλά, με τις σημαίες της κάθε χωράς, άλλα και πολλές φόρες έβλεπες φιλάθλους με τις σημαίες και των δυο χώρων.

10815696_10204148987538322_134771409_n

Και το ποιο εντυπωσιακό κομμάτι του αγώνα, η στιγμή του Εθνικού Ύμνου. Μαζί με τους Ιταλούς φιλάθλους, και οι Αλβανοί φίλαθλοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο της Ιταλίας, γεγονός που απέσπασε τα θετικά σχόλια σύσσωμου του ιταλικού τύπου. Ένα υπέροχο θέαμα που πραγματικά ελάχιστες φόρες θα το δούμε σε ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Και τώρα ας γυρίσουμε στα δικά μας, στην ελληνική πραγματικότητα. Φανταστείτε ή μάλλον θυμηθείτε τους ποδοσφαιρικούς αγώνες ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, με όλα τα έκτροπα που έχουν συμβεί κατά καιρούς στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Ας θυμηθούμε το ξύλο του 2004 που έφαγαν Αλβανοί μετανάστες που βγήκαν στην Πλατιά Ομονοίας να πανηγυρίσουν την νίκη τις Αλβανίας , ή το γιουχάρισμα του Εθνικού Ύμνου της Αλβανίας και της Ελλάδας , η το σχίσιμο της Αλβανικής σημαίας το 2005 και πολλά πολλά άλλα έκτροπα που έχουν συμβεί ανάμεσα στου “φιλάθλους” των δυο χωρών.

Φανταστείτε ένα στάδιο με Έλληνες και Αλβανούς …. καταρχήν θα υπάρχει ένα τέτοιο στάδιο ποτέ? Φανταστείτε να δούμε αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, ενταγμένοι πολίτες όπως οι συμπατριώτες τους στην Ιταλία, να τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας ή να κρατάνε την Ελληνική σημαία. Από την μια θα ακούνε το “προδότες”, από την άλλη το “δεν θα γίνεις Έλληνας πότε αλβανέ αλβανέ ”

Το ηθικό δίδαγμα από το χθεσινό υπέροχο θέαμα, πέραν του προφανές, θα πρέπει να μας διδάξει  πάρα πολλά πράγματα εμάς  στην Ελλάδα, Έλληνες και Αλβανούς.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top