ΑΛΒΑΝΙΑ

Ισχυροποιείται το λεκ έναντι του ευρώ Στα 120 λεκ ανά ευρώ

Ισχυροποιείται το λεκ έναντι του ευρώ Στα 120 λεκ ανά ευρώ. Η ισχυροποίηση του αλβανικού νομίσματος κρατά από το 2016, όταν η ισοτιμία του 1 προς 140 άρχισε να μειώνεται αισθητά μέχρι την Τρίτη, οπότε η ισοτιμία καταγράφηκε στα 120 λεκ ανά ευρώ.

 

Σε μια κίνηση σπάνια για τα αλβανικά δεδομένα, ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας Γκεντ Σέικο ανακοίνωσε την Τετάρτη παρέμβαση για τη συγκράτηση του λεκ, το οποίο ειδικά το Μάιο καταγράφει έναν ασυνήθιστο καλπασμό έναντι του ευρώ.

Όπως τόνισε ο Αλβανός κεντρικός τραπεζίτης, «αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αγορά ξένου νομίσματος με στόχο την εξάλειψη του πλεονάσματος σε συνάλλαγμα στην αγορά και τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, διότι διαφορετικά θα πληγεί ο στόχος της διατήρησης της σταθερότητας στις τιμές».

Πολιτικοί, οικονομολόγοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν την άνοδο του λεκ στα υπερκέρδη της διακίνησης ναρκωτικών. Οι αρχές, αν και αποδέχονται το πρωτοφανές της ανόδου, τηρούν σιγή ιχθύος.

Σε αντίθεση με άλλες βαλκανικές χώρες, η Αλβανία από το 1992 διατηρεί ελεύθερες τις ισοτιμίες συναλλάγματος. Ο Σέικο ξεκαθάρισε πως η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας γίνεται κατ’ εξαίρεση, αν και διευκρίνισε πως θα διαρκέσει για όσο χρειαστεί.

ΠΗΓΗ http://gr.euronews.com/2018/06/07/albania-nomisma

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top