ΑΛΒΑΝΙΑ

Ικανοποίηση Αβραμόπουλου με τη στάση της Αλβανίας στο προσφυγικό

Ικανοποίηση Αβραμόπουλου με τη στάση της Αλβανίας στο προσφυγικό

Την ικανοποίησή του για το ρόλο που διαδραματίζει η Αλβανία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος διατύπωσε ο επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε λίγο μετά τη συνάντησή του στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα και άλλους αλβανούς αξιωματούχους.

[maxbutton id=”5″]

Συγκεκριμένα ο  επίτροπος προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Θέλω να υπογραμμίσω τη συμβολή της Αλβανίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στο πλαίσιο των συναντήσεων για τη μεταναστευτικό οδό των Δυτικών Βαλκανίων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αλβανία έχει επηρεαστεί από εισροές μεταναστών, ωστόσο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Μαζί με την Frontex, παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά.

Γι’ αυτό καλωσορίζω το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της αλβανικής κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή εισροή μεταναστών και προσφύγων. Είναι αυτονόητο ότι η Επιτροπή θα παρέχει αντίστοιχη στήριξη, εφόσον ζητηθεί.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή παρέχει οικονομική στήριξη προς την Αλβανία διαμέσου άλλων εργαλείων και έχει προτείνει να αναγνωριστεί στην Αλβανία το καθεστώς της ασφαλούς χώρας.

Παρόλα αυτά, η Αλβανία θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να μειώσει την παράνομη μετανάστευση των δικών της πολιτών. Γι’ αυτό χρειάζεται:

Προστασία των συνόρων και ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη-μέλη.
Να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση μέσω οδικών συγκοινωνιών (όπως λεωφορεία) ή μέσω εταιρειών μεταφοράς.
Αποτελεσματική ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση (βίζα).
Συνεργασία με τα κράτη-μέλη σχετικά με τα πλαστά έγγραφα.
Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών, οι αιτήσεις ασύλου από πολίτες της Αλβανίας θα μειωθούν σίγουρα κατά τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.

Συζητήσαμε επίσης για την ασφάλεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Για παράδειγμα, πρέπει να συνεργαζόμαστε στενότερα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Επιτροπής που εγκρίναμε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρέπει επίσης να δουλέψουμε από κοινού στα πλαίσια της πρωτοβουλίας κατά της τρομοκρατίας των Δυτικών Βαλκανίων για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης, για να αποσοβήσουμε τρομοκρατικές ενέργειες, και για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Θα ήθελα να τονίσω το εντυπωσιακό έργο που επιτελέστηκε στη μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και ιδιαίτερα κατά της διαφθοράς στην αστυνομία.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Αλβανία θα συνεχίσει αυτήν την πορεία με τη θέσπιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: Θεσμικές μεταρρυθμίσεις, Διοικητικός τομέας, Δικαστικός τομέας.

Σήμερα οι προκλήσεις στην μετανάστευση και στην ασφάλεια δεν γνωρίζουν σύνορα. Και καμία χώρα δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει από μόνη.

Είτε χώρες της ΕΕ, είτε χώρες εκτός ΕΕ, είμαστε όλοι στην ίδια θέση – και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτά τα ζητήματα μόνο εάν εργαστούμε από κοινού.

Για να επιτύχουμε τέτοια αποτελέσματα, πρέπει να εργαστούμε μαζί σε πνεύμα συνευθύνης και αλληλεγγύης.

Η Ε.Ε. είναι εταίρος της Αλβανίας, και η Αλβανία είναι εταίρος της ΕΕ».

ΠΗΓΗ http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2175436/ikanopiisi-avramopoulou-me-ti-stasi-tis-alvanias-sto-prosfigiko

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top