Ειδήσεις για μετανάστες

Οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών

Η Εφημερίδα “Καθημερινή” παρουσίασε μερικές από τις βασικές προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου για την απόκτηση της ιθαγένειας από τα παιδιά τις δεύτερης γενιάς μεταναστών, ένα νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να βγει σε δημοσιά διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα.

Πέντε χρόνια, τουλάχιστον, νόμιμης διαμονής ενός εκ των δύο γονέων στην Ελλάδα όταν γεννηθεί το παιδί (σ.σ. γέννηση στην Ελλάδα) και εγγραφή σε ελληνικό σχολείο είναι οι όροι που προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Σύμφωνα με την  “Καθημερινή” για να αποκτήσει ένα παιδί την Ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει

1. Ο γονέας που θα παρέχει στο παιδί τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων το τέκνο θα μπορέσει να αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, θα πρέπει συνολικά να βρίσκεται τουλάχιστον 11 χρόνια στη χώρα και να διαθέτει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα  άδεια διαμονής μακράς διάρκειας (επί μακρόν διαμένοντος ή αορίστου χρόνου ή πρόσφυγας).

 

[maxbutton id=”1″]

 

2. Σε περίπτωση που ένα παιδί μεταναστών έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και εγγραφεί στην πρώτη δημοτικού αλλά οι γονείς του δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει έντεκα χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα, τότε, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, θεμελιώνει δικαίωμα κτήσης ελληνικής ιθαγένειας μόλις εγγραφεί στο σχολείο, το οποίο όμως μετακυλίεται για το μέλλον και θα μπορέσει να το αξιοποιήσει αυτόματα όταν περάσει το αναγκαίο χρονικό διάστημα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ ALBANIANS.GR ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK.

3. Ιθαγένεια θα μπορούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου πάντα, να αποκτήσουν και όσα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών έχουν παρακολουθήσει εννιά χρόνια ελληνικό σχολείο ή έξι χρόνια δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τρεις θα είναι οι κατηγορίες παιδιών που θα μπορούν να αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ ===>Οι τρεις προϋποθέσεις για την Ιθαγένεια 

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε μεταναστευτικά θέματα, ενώ αρχική  εκτίμηση ήταν ότι με το νέο νομοσχέδιο θα αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια περίπου 100.000 παιδιά μεταναστών , τώρα ενδέχεται ο αριθμός αυτών των παιδιών να μην ξεπεράσει τα 40.000

 

[maxbutton id=”1″]

 

Με πληροφορίες από http://www.kathimerini.gr/810259/article/epikairothta/ellada/pws-8a-apoktoyn-thn-ellhnikh-i8ageneia-ta-paidia-twn-metanastwn

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top