ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεγάλη τηλεφωνική απάτη οι τηλεφωνικοί αριθμοί, στους οποίους δεν πρέπει να απαντήσετε ποτέ

Ένας μεγάλος αριθμός συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας σχεδόν όλων των εταιρειών στην Ελλάδα έχει δεχθεί αναπάντητες κλήσεις ή κάποιο SMS από άγνωστο αριθμό του εξωτερικού.
Το συνηθέστερο είναι οι αναπάντητες κλήσεις να γίνονται τις νυχτερινές ώρες, που ο ανυποψίαστος χρήστης χρήστης στην Ελλάδα κοιμάται ή έχει το τηλέφωνό του κλειστό.
Σύμφωνα με τα “Νέα”, οι κλήσεις αυτές γίνονται κατά κανόνα από κάποιον άγνωστο αριθμό υψηλής χρέωσης του εξωτερικού. Μόλις ο χρήστης εντοπίσει στο κινητό του την αναπάντητη κλήση, η πρώτη του κίνηση είναι να ξαναπάρει, για να δει ποιος τον ζήτησε.
Έτσι, πέφτει στην παγίδα, αφού οι αριθμοί αυτοί είναι συνήθως εξαιρετικά υψηλής χρέωσης και λίγα δευτερόλεπτα κλήσης αρκούν για να χρεώσουν τον χρήστη από 10 έως 25 ευρώ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εταιρειών, τρεις είναι οι ομάδες αριθμών του εξωτερικού από τους οποίους έχουν δεχθεί αναπάντητες κλήσεις Έλληνες συνδρομητές. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες κλήσεις έχουν γίνει από τους αριθμούς +375602605281, +37127913091 και +3598920111, καθώς και από άλλους αριθμούς που αρχίζουν από +375 ή +371 ή +359.
Το +375 είναι ο διεθνής κωδικός της Λευκορωσίας, το +371 είναι ο κωδικός για τη Λετονία και το +359 είναι ο κωδικός για τη Βουλγαρία.
Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση καθενός από τα θύματα στην Ελλάδα, όσοι καλούν πίσω τους αριθμούς αυτούς, χρεώνονται κατ’ ελάχιστο με τα διεθνή τέλη κλήσεων, ένα μέρος των οποίων πιθανότατα καταλήγει σε όσους κάνουν τις αναπάντητες κλήσεις.
Οι άλλες παγίδες
Ωστόσο, δεν είναι αυτές οι μόνες κλήσεις από/προς εξωτερικό, που φουσκώνουν τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προειδοποιεί ότι προσοχή απαιτούν και οι αυθαίρετες κλήσεις προς δεκαψήφιους αριθμούς, των σειρών 901 ΧΧΧ ΧΧΧΧ και 909 ΧΧΧ ΧΧΧΧ.
Επίσης, προσοχή χρειάζονται και ορισμένες από τις λεγόμενες Υπηρεσίας Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ), που σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφοριών – περιεχομένου, μέσω των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Η πρόσβαση της ΥΠΠ είναι εφικτή είτε μέσω των δεκαψήφιων αριθμών της μορφής 901 ΧΧΧ ΧΧΧΧ, 909 ΧΧΧ ΧΧΧΧ είτε μέσω των τετραψήφιων – πενταψήφιων σύντομων κωδικών της μορφής 14ΧΧ(Χ), 190ΧΧ, 195ΧΧ και 54ΧΧΧ.

 

ΠΗΓΗ www.news247.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top