ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Η Γερμανία χρειάζεται περισσότερους μετανάστες

Ο αριθμός των ανθρώπων σε παραγωγική ηλικία στη Γερμανία θα μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο ως το 2050, εάν η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν επιτύχει να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει μια μελέτη η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Η Γερμανία θα χρειαστεί να προσελκύει 276.000 ως 491.000 νέους μετανάστες από κράτη-μη μέλη της ΕΕ κάθε χρόνο για να διατηρήσει τα σημερινά επίπεδα ευημερίας και οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου Bertelsmann.
Η μελέτη προβλέπει ότι ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα μειωθεί σε κάτω από 29 εκατομμύρια, από περίπου 45 εκατομμύρια σήμερα, εάν η μετανάστευση δεν αυξηθεί. Μέτρα όπως η αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης στα 70 έτη ή η αύξηση των γυναικών που εργάζονται δεν θα πρόσθεταν παρά μόλις 4,4 εκατομμύρια στο μέγεθος του εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, επισημαίνει παράλληλα η μελέτη του ιδρύματος.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ξένων που ζουν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 519.340 (+6,8%) το 2014 σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά – πολλοί εξ αυτών είναι Σύροι, που έφυγαν από την πατρίδα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αλλά επίσης και Ρουμάνοι και Βούλγαροι που ζητούν εργασία και θέλουν καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

Σχεδόν το 60% των νέων μεταναστών προέρχονται από κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο συνολικός αριθμός των ξένων που ήταν εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια της Γερμανίας περί τα τέλη του 2014 ανερχόταν σε 8,2 εκατομμύρια και ήταν ο υψηλότερος αφότου άρχισαν να τηρούνται σχετικά στοιχεία το 1967, σε μια χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από τα 80 εκατομμύρια.

Όμως, καθώς η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω της μείωσης της γεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η δεξαμενή των ειδικευμένων εργαζομένων θα μικρύνει. Κατά συνέπεια, η Γερμανία πρέπει να δώσει έμφαση στην προσέλκυση ταλέντων από χώρες πέραν των συνόρων της ΕΕ, κατά τους συντάκτες της μελέτης.

ΠΗΓΗ http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=175467

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top