ΑΛΒΑΝΙΑ

Οι Gay Ήρωες της Αλβανίας – Μέρος 1 VIDEO

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 στην Αλβανία, αν ήσουν φανερά gay πήγαινες φυλακή. Αυτό δεν ισχύει πια, ωστόσο πολλά ομοφυλόφιλα άτομα σήμερα αντιμετωπίζουν το ρατσισμό και καμιά φορά τη βία, ακόμα και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία 5 χρόνια ένα δυναμικό LGBTQ κίνημα έχει κατορθώσει να συσπειρωθεί και να σημειώσει κάποιες σημαντικές για τα δεδομένα της χώρας νίκες, ενάντια στις διακρίσεις. Η δημιουργία της «Streha», ενός ξενώνα σε μυστική τοποθεσία στα Τίρανα, που προσφέρει καταφύγιο σε νέα gay άτομα που έχουν δεχτεί βίαιες επιθέσεις ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς τους, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έχει καταφέρει.

Το VICE ταξίδεψε στην Αλβανία και κατέγραψε σπάνιες εικόνες από την ζωή των ανθρώπων που έχουν υποστεί το ρατσισμό λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, σε μια χώρα που θεωρείται μία από τις πιο ομοφοβικές της Ευρώπης.

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του VICE «Gay Αλβανία», συναντάμε τους πρωταγωνιστές του κινήματος που μάχεται για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα και αποκτούμε αποκλειστική πρόσβαση στον ξενώνα «Streha», που βοηθάει νέα gay άτομα, τα οποία έχουν αποκλειστεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον ή έχουν υποστεί τη βία στο παρελθόν, για να σταθούν στα πόδια τους.

Σκηνοθεσία/Παραγωγή/Αφήγηση: Νίνα Φούφα
Παραγωγή/Δημοσιογραφική Έρευνα: Κώστας Κουκουμάκας
Κάμερα: Θοδωρής Κωνσταντίνου, Νίνα Φούφα
Μοντάζ: Σπύρος Κόκκας

πηγη: http://www.vice.com/gr/video/gay-albania-video-part1

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top