ΑΛΒΑΝΙΑ

Η έξοδος των προσφύγων από την Αλβανία 

«Από τότε που η πΓΔΜ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις παραμεθόριες περιοχές της στα τέλη του Αυγούστου, η «βαλκανική οδός» έχει γίνει διαβόητη», γράφει το BBC σε ανάλυση για την έξοδο των προσφύγων από τα Βαλκάνια.

Ακολουθούν αποσπάσματα:

«Εως 3.000 πρόσφυγες, κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, φτάνουν στα Σκόπια κάθε μέρα. Σχεδόν τόσοι είναι και όσοι διασχίζουν τα σύνορα με την Σερβία και την Ουγγαρία – οι περισσότεροι ελπίζοντας να φτάσουν τελικά στην Γερμανία.

Ολα αυτά έχουν επισκιάσει μια άλλη σημαντική έξοδο – όχι μέσω των Βαλκανίων, αλλά από τις χώρες της περιοχής. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2015, η Γερμανία έλαβε σχεδόν 200.000 αιτήσεις για άσυλο. Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 εξ αυτών προέρχονταν από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σχεδόν 30.000 από αυτούς τους ανθρώπους προέρχονται από την Αλβανία – και ένας παρόμοιος αριθμός από το γειτονικό Κοσσυφοπέδιο. Η Συρία είναι η μόνη χώρα με περισσότερους αιτούντες. Αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια αύξηση: η Γερμανία έλαβε μόνο 8.000 αιτήσεις ασύλου από πολίτες της Αλβανίας κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2014.

Στη δεκαετία του 1990, οι συγκρούσεις και ο αναγκαστικός εκτοπισμός ήταν πίσω από την άφιξή στη Γερμανία δεκάδων χιλιάδων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά καμία τέτοια έκτακτη ανάγκη δεν μπορεί να εξηγήσει το μαζικό κίνημα του τρέχοντος έτους.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία: μικρό πληθυσμό (περίπου τρία εκατομμύρια και δύο εκατομμύρια, αντίστοιχα), μια εθνοτική αλβανική πλειοψηφία και ελάχιστες οικονομικές προοπτικές.

Παρόμοια είναι τα αίτια πίσω από την έξοδο από την Αλβανία, που περιπλέκονται από την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν χάσει τις δουλειές τους στην Ελλάδα και την Ιταλία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Γι ‘αυτούς, ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Αλβανία, γύρω στα 350 ευρώ πρέπει να φαίνεται απαράδεκτα χαμηλός.

ΠΗΓΗ http://www.tovima.gr/world/article/?aid=735693

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top