ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις στην Αλβανία από την επιστροφή των μεταναστών

Η κρίση που πλήττει τις χώρες του Νότου της Ευρώπης, ιδιαίτερα την Ιταλία και την Ελλάδα, έχει ως αποτέλεσμα την επιστροφή χιλιάδων Αλβανών μεταναστών, που χάνουν τις δουλειές τους στις εν λόγω χώρες, πίσω στην πατρίδα τους. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες – εξαιτίας του φόβου της χρεοκοπίας – και τις καταθέτουν σε τράπεζες στην Αλβανία, είτε ακόμη επενδύουν αυτά τα χρήματα για τη δημιουργία μίας μικρής ατομικής επιχείρησης. Ακόμη, πολλές ελληνικές (και λιγότερες ιταλικές) επιχειρήσεις δημιουργούν παραρτήματα ή μεταφέρουν τις έδρες τους στην Αλβανία. Τα στοιχεία αυτά είναι θετικά για την αλβανική οικονομία. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι η εμπειρία και η κατάρτιση των πρώην μεταναστών, η οποία πλέον επενδύεται στην οικονομία της χώρας τους.

 

Στα αρνητικά από την επιστροφή των μεταναστών συγκαταλέγεται η αύξηση της ανεργίας. Αν και η Αλβανία δεν έχει ένα σύστημα πρόνοιας ανάλογο με αυτά της Ευρώπης, η αύξηση της ανεργίας συνεπάγεται ένα σημαντικό κόστος για τα δημόσια ταμεία τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν έστω και ένα πενιχρό χρηματικό βοήθημα για τη στήριξη ανέργων και απόρων. Σημαντική είναι εξάλλου και η πτώση της αγοραστικής ζήτησης αφού όλο και περισσότεροι πολίτες είναι άνεργοι είτε μειώνονται τα εισοδήματά τους είτε δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε καταναλωτικά δάνεια. Επιπλέον, η αύξηση της ανεργίας έχει και ένα μεγάλο και συνεχώς διογκούμενο κοινωνικό κόστος, αυτό της αύξησης της εγκληματικότητας. Όσο περισσότερο αυξάνονται οι άποροι Αλβανοί τόσο περισσότερο αυξάνεται και η παραβατικότητα, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν ήταν ποτέ αμελητέα για τη μικρή αυτή χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Επιπλέον, με τη μείωση των μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό και με δεδομένο ότι όσοι εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη στις γειτονικές χώρες έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους, παλεύοντας πρωτίστως για τη δική τους οικονομική επιβίωση, συνακόλουθα μειώνονται δραματικά και τα εμβάσματά τους προς την Αλβανία, τα οποία αποτελούσαν πάντοτε ένα σοβαρό ποσοστό στο σύνολο του αλβανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Αλβανίας το έτος 2009 τα εμβάσματα του συνόλου των Αλβανών μεταναστών προς την πατρίδα τους ανέρχονταν σε περίπου 700.000.000 ευρώ , με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχονται – φυσιολογικά – από τους μετανάστες που βρίσκονται σε Ιταλία και Ελλάδα. Το ποσό αυτό παρουσίαζε πτώση της τάξης του 4% ανά τρίμηνο ήδη από το 2009. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το 2010 και το 2011, είναι απολύτως συνετό να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι το ποσό αυτό έχει μειωθεί δραματικά και βαίνει συνεχώς μειούμενο αποστερώντας την αλβανική οικονομία από ένα σημαντικό και, κατά κάποιο τρόπο, σταθερό έσοδο.

Πηγή http://strategyreports.wordpress.com/2012/04/10/albanian_economy/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top