ΑΛΒΑΝΙΑ

Η Αλβανία ζητάει τη συνδρομή της Ιταλίας για να αναχαιτίσει μαζική εισροή προσφύγων

Η Αλβανία ζητάει τη συνδρομή της Ιταλίας για να αναχαιτίσει μαζική εισροή προσφύγων

[maxbutton id=”5″]

Τη συνδρομή της Ιταλίας ζητεί η Αλβανία για να αναχαιτίσει πιθανή μαζική εισροή προσφύγων, καθώς τα Τίρανα φοβούνται πως το κλείσιμο της βαλκανικής οδού θα εξωθήσει πολλούς εξ αυτών να αναζητήσουν άλλους τρόπους διέλευσης προς τη δυτική Ευρώπη.

Ο υπ. Εσωτερικών της χώρας, Σ. Ταχίρι, παραδέχθηκε χθες ότι η Αλβανία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς βοήθεια. Ετσι, αναμένεται να οριστικοποιηθεί διμερής συμφωνία με την Ιταλία την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα μεταβεί στην αλβανική πρωτεύουσα ο Ιταλός ομόλογός του, Α. Αλφάνο. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προσφερθούν στην Αλβανία εξοπλισμός και προσωπικό για καταγραφή προσφύγων και φύλαξη θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων. «H Ιταλία δεν επιθυμεί παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες να κάνουν δεκτές νέες απαιτήσεις της Τουρκίας», τονίζει η εφημερίδα «Ιλ Μεσατζέρο».

Αλβανία Κοινές περιπολίες Ιταλών και Αλβανών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

«Δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε νέες, παράλληλες διαπραγματεύσεις, οι οποίες κάνουν το παιχνίδι της Τουρκίας, με προβολή όλο και νέων απαιτήσεων», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Κατά την κυβέρνηση του Ρέντσι, η χρηματική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Αγκυρα «μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο», αφού στο μέλλον θα μπορούσε να αποφασιστεί, επίσης, ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη της Αλβανίας και της Λιβύης, μετά τη σταθεροποίηση της χώρας. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι «η χώρα δίνει μάχη ώστε η στήριξη των γειτονικών χωρών να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου».

Σε ανάλυσή του, το think tank Stratfor ανέφερε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη Ελλάδα με χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα, εξέλιξη που θα είχε σοβαρές συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό, ιδίως ενόψει των τοπικών εκλογών το καλοκαίρι.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πάντως ότι ενώ υπάρχουν φήμες ότι οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ενδεχομένως να αναζητήσουν εναλλακτικούς διαδρόμους, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα επιλέξουν να κινηθούν μέσα από το Αλβανικό έδαφος

Σύμφωνα με αλβανικές πηγές ασφαλείας Ιταλία φοβάται ότι ισλαμιστές θα προσπαθήσουν να περάσουν στο αλβανικό έδαφος απαρατήρητοι μέσα από τα πλήθη των προσφύγων και από να φτάσουν σε Ιταλικό έδαφος.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top