ΑΛΒΑΝΙΑ

Η Αλβανία «καταφύγιο» για τους Ιταλούς καλλιτέχνες

Μπορεί τα τηλεοπτικά προϊόντα για χρόνια να αποτέλεσαν παράδειγμα για τηλεοπτικές παραγωγές άλλων χωρών με απόπειρες αντιγραφής τους, ωστόσο η κρίση που πλήττει την Ιταλία έχει σπρώξει τους άλλοτε επιτυχημένους αστέρες να βρουν «καταφύγιο» στην Αλβανία.

Έπειτα από πρωτοβουλία του Ιταλού επιχειρηματία, Φραντσέσκο Μπεκέτι, εδώ και λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό αέρα της Αλβανίας εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός Agon Channel Italia, για τον οποίο επένδυσε περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Παρότι όσοι  Ιταλοί τεχνικοί που εργάζονται στα πλατό του σταθμού στα Τίρανα κάνουν λόγο για αναβίωση της δεκαετίας του 1980, το… ταξίδι στο παρελθόν δε δείχνει να ενοχλεί τους πρωταγωνιστές των εκπομπών.

Άλλωστε, στο κάλεσμα του τολμηρού Ιταλού επιχειρηματία για παρουσίαση εκπομπών δεν είπε «no» ούτε η εκρηκτική Σαμπρίνα Φερίλι, η οποία πρωταγωνίστησε στην «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο που απέσπασε, μεταξύ άλλων, Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Από την άλλη, η δημοφιλής παρουσιάστρια ριάλιτι, Σιμόνα Βεντούρα, ήταν η οικοδέσποινα της παρουσίασης του καναλιού με φιλοξενούμενη ακόμα και την Νικόλ Κίντμαν!

Πόσοι, όμως, είναι οι «άνεργοι» αστέρες της ιταλικής τηλεόρασης που θα ήθελαν μία θέση μπροστά από τις κάμερες στα στούντιο των Τιράνων;

«Αν σας έδειχνα τη λίστα με τα ονόματα της ιταλικής τηλεόρασης που με αναζήτησαν θα βλέπατε ότι πρόκειται για το 80%», αποκάλυψε ο Μπεκέτι, ενώ από την άλλη ο παρουσιαστής και τραγουδιστής Πούπο υπερασπίζεται την απόφασή του να μετακομίσει στην γειτονική Αλβανία λέγοντας πως πρόκειται για μία πρόταση στην οποία δε θα μπορούσε να πει «όχι». Εξάλλου, όπως εξηγεί, στην Ιταλία «η τηλεοπτική αγορά βρίσκεται εν υπνώσει και είναι δύσκολη η έξοδος από το αδιέξοδο με νέες ιδέες».

Την ίδια ώρα, ο ιδιοκτήτης του καναλιού δηλώνει ικανοποιημένος που έδωσε εργασία σε 500 νέους μέσα σε ένα έτος, εκ των οποίων το 70-80% είναι αλβανικής καταγωγής και όπως υποστηρίζει ο ίδιος «είναι ευτυχισμένοι που κερδίζουν χρήματα που είναι τα διπλάσια από το μέσο όρο στη χώρα».

Όλα αυτά, ενώ 500.000 Αλβανοί ζουν στην Ιταλία, με τις 13.000 από αυτούς να έχουν φτάσει στη χώρα μόνο το 2013, ενώ περίπου 19.000 είναι οι Ιταλοί που εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Συγκρίνεται, όμως, η ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος στην Ιταλία με αυτό στην Αλβανία;

Σύμφωνα με τον Μπεκέτι, οι συνθήκες στα Τίρανα έχουν υποτιμηθεί, καθώς όπως ισχυρίζεται οι προσπάθειές του ξεκίνησαν πριν ένα χρόνο σε μία άδεια αποθήκη και πλέον «έχουμε ένα στούντιο επιπέδου Χόλιγουντ».

 

Πηγή: www.protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top