ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η Αλβανία δεν είναι πλέον το μαύρο στίγμα στον χάρτη»

«Η Αλβανία δεν είναι πλέον το μαύρο στίγμα στον χάρτη», είπε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σ. Ταχίρι, ο οποίος εκτίμησε στα 6,4 δισ. ευρώ την αξία των κατασχεθέντων και διερωτήθηκε πού πήγαιναν αυτά τα χρήματα τα περασμένα χρόνια, δίνοντας ο ίδιος την απάντηση: Χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, για τον χρηματισμό πολιτικών και για τον επηρεασμό δικαστικών αποφάσεων.

Η πενθήμερη επιχείρηση «πολιορκίας» του Λαζαράτι, πρωτοφανής στα χρονικά της γειτονικής χώρας, εξαπολύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην κωμόπολη των 4.500 κατοίκων, που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και επί χρόνια αποτελούσε άβατο για τις αστυνομικές δυνάμεις, κάτι σαν αυτόνομο κράτος, όπου κυριαρχούσε ο νόμος των βαρόνων της κάνναβης. Ακόμη και ελικόπτερα της αστυνομίας που σηκώθηκαν για επιτήρηση των χασισοβολώνων, στο πλαίσιο κοινής αστυνομικής επιχείρησης Αλβανίας και Ιταλίας, δέχτηκαν τα πυρά των εμπόρων ναρκωτικών, ενώ αρκετές φορές τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στην κωμόπολη με τεθωρακισμένα οχήματα, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, με τις σφαίρες να πέφτουν σαν βροχή από τους αμυνόμενους εμπόρους και να φτάνουν μέχρι τα γειτονικά χωριά της ελληνικής μειονότητας.

Το Λαζαράτι «έπεσε» έπειτα από πενθήμερη πολιορκία, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων εργαστήρια επεξεργασίας και συσκευασίας ναρκωτικών, αλλά και βαρύς οπλισμός.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο λεγόμενος «Εσκομπάρ» των Βαλκανίων, Ρ. Μαχμουντάι, με βαρύ ποινικό παρελθόν, αλλά και σκανδαλωδώς στενές σχέσεις με την πολιτική εξουσία, που επί χρόνια του εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο.

Η επιχείρηση «ανακατάληψης» του Λαζαράτι αποτέλεσε δείγμα γραφής της κυβέρνησης του Ε. Ράμα και έδωσε πόντους στη γειτονική χώρα ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σήμερα η κωμόπολη του αλβανικού Νότου προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθμούς της, έχοντας χάσει σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με την κυβέρνηση την κύρια πηγή εισοδήματος των κατοίκων της, τη… μονοκαλλιέργεια της κάνναβης.

 

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64070258

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top