ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αλήθεια για την αλβανική σημαία σε σχολείο των Χανίων

Με αφορμή τον “Σάλο” που προκλήθηκε πριν λίγες μέρες στα Χανιά , οπού στο προαύλιο του  1ο Γυμνάσιου Ελευθερίου Βενιζέλου διπλά από την Ελληνική Σημαία τοποθετήθηκε και η Αλβανική, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας τμήματος εκμάθησης της Αλβανικής γλωσσάς, και στάθηκε σαν αφορμή οι μαθητές να κάνουν κατάληψη ενω ο  σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και το 15μελές να αποφασίζουν την παύση των μαθημάτων (Διαβάστε για περισσότερα εδώ https://albanians.gr/chania-salos-me-tin-topothetisi-alvanikis-simeas-se-gymnasio-tis-polis-ikones.html  )ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων Στέλιος Ζερβάκης με ανακοίνωση του έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις για όσα συνέβησαν.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ζερβάκης αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή όσα συνέβησαν χτες Κυριακή 21-01-2018 και σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, θεωρώ αναγκαίο να προβώ σε κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις με σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου.

Ως εκ τούτου λοιπόν και προς αποκατάσταση της αλήθειας ενημερώνω επί των συγκεκριμένων θεμάτων όπως αυτά αποτυπώνονται χρονικά ως εξής:

Σε συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη, τον Οκτώβριο του 2017, υπεβλήθη στην υπηρεσία μας προφορικό αίτημα παραχώρησης σχολικής αίθουσας στα όρια του Δήμου Χανίων από εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων, προκειμένου να λειτουργήσει ένα αμιγώς εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας σε παιδιά Αλβανών μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας και είναι ενεργοί μαθητές των σχολείων μας. Άλλωστε και κατά το πρόσφατο παρελθόν έχουν παραχωρηθεί αίθουσες διδασκαλίας από σχολικές μονάδες των Χανίων, για την υλοποίηση τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε φορείς, όπως π.χ. στον Σύλλογο Ρωσόφωνων Χανίων.

Μετά από τη διερευνητική πρόταση που υπέβαλα στον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ελ. Βενιζέλου για να λειτουργήσει στο σχολείο του η παραπάνω εκπαιδευτική δράση, η απάντηση του ήταν αρχικά θετική, αλλά θα έπρεπε να συζητηθεί και με όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας του σχολείου (μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς). Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η σχολική κοινότητα διά των εκπροσώπων της είναι εκείνη που εισηγείται είτε θετικά είτε αρνητικά για παραχώρηση χώρου σε οποιονδήποτε φορέα στην αρμόδια Σχολική Επιτροπή του εκάστοτε Δήμου. Αυτή είναι μια καθαρά διοικητική διαδρομή που την ευθύνη υλοποίησής της έχει ο Διευθυντής του σχολείου. Από αυτό το σημείο και μετά η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας δεν έχει ανάμιξη, με το δεδομένο ότι οι σχολικοί χώροι είναι ιδιοκτησίες του Δήμου, άρα δεν εμπλέκεται.

Την περασμένη εβδομάδα ενημερώθηκα από τον εκπρόσωπο της Αλβανικής Κοινότητας ότι η διαδικασία είχε τελεσφορήσει θετικά και ότι την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 θα τελούνταν στον χώρο του σχολείου η επίσημη έναρξη του προγράμματος μuε την παρουσία του Αλβανού Πρόξενου.

(Φωτογραφία από την ήμερα της εκδήλωσης) 

Όμως σήμερα Δευτέρα 22-1-2018 το πρωί, ενημερώθηκα πως το συγκεκριμένο σχολείο τελεί υπό κατάληψη με αφορμή το «ανέβασμα» μιας αλβανικής σημαίας δίπλα στην ελληνική, με πληροφορίες ότι η ελληνική σημαία είχε αποκαθηλωθεί από τον ιστό της. Στις απαραίτητες εξηγήσεις του ο Διευθυντής του σχολείου μου ανέφερε ότι καμία σημαία δεν «κατέβηκε» από τον ιστό, αλλά χρησιμοποιήθηκε άλλη, την οποία ο ίδιος προσκόμισε και τοποθετήθηκε δίπλα στην αλβανική σηματοδοτώντας αφενός την έναρξη του προγράμματος αλλά και αφετέρου την παρουσία του Αλβανού Πρόξενου.

Σε διερεύνηση των αιτιών της κατάληψης διαπιστώθηκε ότι η διοικητική διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί μεταξύ του σχολείου και του Δήμου Χανίων.

Οι αντιδράσεις μαθητών και γονέων του σχολείου -όπως αυτές εκφράστηκαν στα ΜΜΕ- ήταν πιθανόν το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και της απουσίας διαλογικής συζήτησης για την αναγκαιότητά του, με σκοπό την υλοποίησή του.

Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι κατόπιν αυτών η σχολική κοινότητα αποφάσισε να μην εισηγηθεί θετικά για παραχώρηση αίθουσας στον Δήμο Χανίων και ότι δεν επιθυμεί την υλοποίηση του προγράμματος στο σχολείο τους με αποτέλεσμα τη λήξη της κατάληψης.

Η άρνηση οποιασδήποτε σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα και τη ματαίωσή τους. Το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οποιοδήποτε άλλο, μπορεί να υλοποιηθεί σε άλλη σχολική μονάδα.

Άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους της εκπαίδευσης είναι η ευαισθητοποίηση ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας με σκοπό την υλοποίηση οποιουδήποτε εκπαιδευτικού προγράμματος που προσδίδει μαθησιακά, κοινωνικά και γνωστικά αποτελέσματα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top