ΑΛΒΑΝΙΑ

H Ευρώπη στρέφεται στην Αδριατική για ενέργεια Ο ρόλος της Αλβανίας 

Η ενεργειακή ανασφάλεια ωθεί την Ευρώπη να επιδιώξει μια λύση στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία «θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτίωση της εν λόγω ασφάλειας με πιθανές επενδύσεις σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και σε νέους αγωγούς φυσικού αερίου»

Αλβανικά δημοσιεύματα πάντως, έχουν σίγουρη την άντληση πετρελαίου και παραθέτουν και σχετικούς χάρτες. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα η ζώνη πετρελαίου ξεκινά από την άκρη της χερσονήσου Καραμπουρούν και καταλήγει στο νότιο άκρο της Αλβανίας. Είναι μια περιοχή 2.400 τετρ. χλμ

Δεν είναι όμως μόνο το αέριο ή πετρέλαιο που καθιστά ιδανική για τους επενδυτές την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό Energiewende προ μηνός, γράφηκε: «Θα μπορούσαν τα Βαλκάνια να εξάγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ηπειρωτική Ευρώπη στο άμεσο μέλλον; Θα μπορούσαν οι επενδύσεις της Δυτικής Ευρώπης και οι πόροι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να δημιουργήσουν μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους για όλους τους εμπλεκόμενους; Υπάρχουν αρκετοί εμπειρογνώμονες στην περιοχή που το πιστεύουν».

Σε ρεπορτάζ του το SETimes τονίζει  «Με τις περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να χρησιμοποιούν λιγότερο από 13 % όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και σε μια περιοχή με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της υδροηλεκτρικής, της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας, της βιομάζας και της γεωθερμικής ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ενεργειακή απόδοση θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό μέρος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

Mε πληροφορίες απο http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=217128

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top