ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Αλβανία, το νέο “αστέρι” στον Τουρισμό

  Η “εμφάνισή” της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ήταν σταθερά ανοδική, με αποτέλεσμα, πρόσφατα να καταταγεί στην πρώτη δεκάδα των χωρών, που πρότεινε ο ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet, ως τους προορισμούς που

πρέπει κάποιος να επισκεφθεί το 2011: Η Αλβανία, το νέο “αστέρι” της Αδριατικής, όπως την χαρακτηρίζει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail (στη διαδικτυακή έκδοσή της), προσφέρει στους επισκέπτες, την ευκαιρία να περιηγηθούν σε πλούσιου, φυσικού κάλλους τοπία και να ανακαλύψουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Στην Αλβανία, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό.

την Αλβανία, καταγράφεται αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό. Σ’ αυτή την εξέλιξη, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τουριστικοί παράγοντες, αλλά και αερομεταφορείς, όπως η βρετανική British Airways, η οποία εκτελεί τακτικές πτήσεις από και προς την πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, συνδέοντας τη Βρετανία με την Αλβανία.

Η χώρα, στην οποία οι επενδύσεις για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών είναι κάτι περισσότερο από γεγονός, ενδεχομένως μια συνιστώσα που συντελεί στη διαμόρφωση μιας νέας τάσης, εξακολουθεί να «”κρύβει” ανεξερεύνητα “μυστικά” που κινητοποιούν το? ένστικτο του ταξιδιώτη που επιλέγει τις διακοπές για μάθηση και γνωριμία με νέους πολιτισμούς.

Ο τουρισμός “όχημα” για την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων και απόκτηση κατοικιών από Βρετανούς αγοραστές

Αυτή ακριβώς η ανάγκη για την κατασκευή νέων τουριστικών υποδομών, οδηγεί πολλούς επιχειρηματίες από το εξωτερικό να ιδρύσουν εταιρίες, με έδρα την αλβανική πρωτεύουσα, ή άλλες περιοχές γύρω απ’ αυτή, δημιουργώντας, παράλληλα, αύξηση στη ζήτηση ακινήτων για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας ακινήτων 90MD, Μπερνάρντ Έλις, η ίδρυση εταιριών από αλλοδαπούς στα Τίρανα, οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων.

Ένα τελευταίο παράδειγμα στην ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων από ξένους “παίκτες” είναι και το νέο έργο ανάπτυξης οικιστικού συγκροτήματος, στη λίμνη των Τιράνων, όπου η εταιρία αρχιτεκτόνων MVRDV, με έδρα το Ρότερνταμ, σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας “αλυσίδας” πάρκων γύρω από τη λίμνη, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται ή να κάνουν περιπάτους, υπό τη σκιά δέντρων Τζακαράντα, που το ύψος τους φθάνει έως και 20 μέτρα.

Τα οικιστικά ακίνητα προβλέπεται ότι θα καλύπτουν συνολική επιφάνεια 225.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ οι γραφειακοί χώροι 60.000 τ.μ. Καταστήματα λιανικής πώλησης θα καλύπτουν επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων και η όλη επένδυση εκτιμάται στα 600 εκ. ευρώ.

Το ίδιο έργο περιλαμβάνει και μια σειρά κτισμάτων, καλυμμένων με διαφόρων μορφών πέτρες, έτσι ώστε να σχηματίζουν την εικόνα μιας γιγάντιας μορφής βράχου στη λίμνη του πάρκου.

Εξάλλου, το Aqua Gardens αποτελεί μέρος της ανάπτυξης του έργου και περιλαμβάνει την κατασκευή διαμερισμάτων ενός ή δύο δωματίων, στούντιο, καθώς και υποδομών ξεκούρασης και ευεξίας για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων ξεκινούν από 30.000 λίρες Αγγλίας για ένα στούντιο και από 60.000 λίρες Αγγλίας για ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια.

Η εταιρία που ανέλαβε την πώληση των διαμερισμάτων είναι η Albania Acquisitions και ήδη, οι εκπρόσωποί της διαπιστώνουν ότι οι Βρετανοί αναμένεται πως πέρα από το ακίνητο που θα αναζητήσουν κοντά στις αλβανικές ακτές, θα ψάξουν και για ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα των Τιράνων, ούτως ώστε να έχουν επιλογές για τη διαμονή τους.

Μάλιστα, κοντά στο Δυρράχιο, η εταιρία αρχιτεκτόνων Woods Bagot, που συμμετείχε σε έργα το Ντουμπάι, το Λονδίνο και την Κύπρο, είναι η πρώτη βρετανική εταιρία που σχεδίασε ένα θέρετρο, το Lalzit Bay, λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, καταστήματα, ενώ η τιμή για ένα διαμέρισμα με ένα δωμάτιο ξεκινά από τις 44.000 λίρες Αγγλίας. Η τιμή για μια βίλα με τέσσερα δωμάτια ξεκινά από τις 204.500 λίρες Αγγλίας.

Daily Mail

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top