ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H Αλβανία γίνεται το Ντουμπάι της Ευρώπης

Σε ένα δεύτερο Ντουμπάι μετατρέπεται σιγά – σιγά η Αλβανία, καθώς όλο και πιο πολλές πετρελαϊκές εταιρίες, κυρίως Αμερικάνικες και Καναδικές, δραστηριοποιούνται, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν. Σε ότι αφορά τη Νότια Αλβανία, έρευνες είχαν γίνει, μεταξύ άλλων, στο Δέλβινο και τη Φοινίκη, ενώ Αμερικανικές και Καναδικές εταιρίες, πραγματοποιούν έρευνες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Το Δεκέμβριο του 2010 ο Υπουργός Οικονομίας της Αλβανίας δήλωσε ότι οι επενδύσεις στην εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου στην Αλβανία έφθασαν στην αξία των 500 εκατ. ευρώ, ενώ τόνισε, ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν και ότι θα χρηματοδοτήσει κάθε σχέδιο εξερεύνησης και εξόρυξης πετρελαίου.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 2000 ΧΡΟΝΙΑ!
Το ενδιαφέρον των ξένων  επενδυτών στην Αλβανία έχει αυξηθεί τελευταία. Και αυτό, γιατί η ιστορία του πετρελαίου της Αλβανίας χρονολογείται περίπου 2.000 χρόνια, όταν οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν την άσφαλτο της Απολλωνίας (σήμερα Fier) για τα πλοία τους. Σύγχρονη εξερεύνηση άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1900, από την Standard Oil Ροκφέλερ και την Anglo Περσικά Oil Company. Το 1932, ανακαλύφθηκαν τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χερσαία πετρελαϊκά κοιτάσματα βαρέως τύπου, στο Patos-Marinza, τα οποία σύμφωνα με αξιολόγηση της 31 Δεκεμβρίου του 2009 από την Καναδική εταιρεία RPS Energy Ltd ανέρχονται σε 5.7 δισ. βαρέλια!
Η εταιρία δεν έχει  ανησυχία για την εξεύρεση πετρελαίου επειδή έχει άδεια για εξαγωγή  από την περιοχή  Patos-Marinza, όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα μαύρου χρυσού. Αυτό βέβαια είναι “βαρύ πετρέλαιο” και πωλείται  σε πολύ χαμηλότερη τιμή, περίπου στο 60% της τιμής του αργού πετρελαίου, τύπου Brent.
Η εταιρία όμως έχει αναπτύξει σύγχρονη τεχνολογία για να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά παραγωγής. Σε πρόσφατη παρουσίαση, η πρόγνωσή της είναι ότι η παραγωγή στο τέλος του 2011 θα φθάσει τα 12.000 βαρέλια ημερησίως (!). Ο Doug Urch, Γενικός Διευθυντής της Bankers Petroleum, σε μια συνέντευξή του μίλησε για παραγωγή περίπου 40.000 βαρέλια ημερησίως!

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ SKY
Εκτός από τα παραπάνω, η εταιρία Sky προσπαθεί στην Αλβανία να αναπτύξει τις υποδομές για την καλύτερη εκμετάλλευση με μια διαδικασία τριών βημάτων: έρευνα για πετρέλαιο, εξαγωγή και πώληση. Η εν λόγω εταιρία συνεχίζει την εκτέλεση γεωτρήσεων  για να αξιολογήσει πλήρως το αποθεματικό δυναμικό των κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς της  έχουν χορηγηθεί αποκλειστικά δικαιώματα  εξερεύνησης περιοχών (Blocks Α, Β, Δ, Ε, 2 και 3), που αντιπροσωπεύουν το 20% της ξηράς της Αλβανίας!
Πρόσφατα, η Sky ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την πραγματοποίηση των γεωφυσικών σεισμικών εξετάσεων και την καταγραφή δεδομένων για τα τρία τμήματα εξερεύνησης (τέσσερα, πέντε και Dumres), τα αποτελέσματα των οποίων αναφέρονται σε έκθεση που περιλαμβάνει και την εκτίμηση της δυνητικής αξίας των τριών μπλοκ εξερεύνησης.
Το Μπλοκ τέσσερα βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αλβανία και καλύπτει μια έκταση 2.264 τετραγωνικών χλμ. (540.000 στρέμματα). Το συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό ανέρχεται σε 350 MMBOE.
Το Block πέντε βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αλβανία δίπλα στην Αδριατική θάλασσα και καλύπτει μια έκταση 2.076 χιλιομέτρων 2 (498.000 στρέμματα). Το μπλοκ έχει συνολικό εκτιμώμενο δυνητικό αποθεματικό 375 MMBOE.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΡΕΝΟ!
Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες αποθεματικών -η μία εκπονήθηκε από την Αυστριακή OMV- οι εκτιμήσεις δείχνουν μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αλβανία. Για την καλύτερη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης των απαραίτητων υλικών και την οριστικοποίηση της διαδρομής ΜΕ  σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 44 χιλιομέτρων, η ολοκλήρωση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2011. Η γραμμή θα συνδέει το κύριο κοίτασμα πετρελαίου σιδηροδρομικώς, τόσο με τον τερματικό σταθμό εξαγωγής, όσο και με τα δύο τοπικά διυλιστήρια που βρίσκονται στο Ballsh και Fier στη νότια Αλβανία, τα οποία έχουν ικανότητα να επεξεργάζονται πάνω από 10.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bopd), μέσω της χρήσης του κόμβου στην πόλη Fier.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top