ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

«Γρήγορη» ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών προωθεί η Ιταλία

Τον ιταλικό νόμο περί ιθαγένειας, ο οποίος βασίζεται στο «δίκαιο του αίματος» (ius sanguinis), δεσμεύεται να τροποποιήσει υπό όρους υπέρ των μεταναστών ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προωθώντας ως «πράξη πολιτισμού» σχέδιο «γρήγορης ιθαγένειας» στα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς -με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει στη χώρα τουλάχιστον μία σχολική βαθμίδα.

Παρεμβαίνοντας το βράδυ της Κυριακής σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Canale 5, ιδιοκτησίας του πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ματέο Ρέντσι υποσχέθηκε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ψηφιστεί νόμος που θα αλλάξει τη νομοθεσία για την ιταλική ιθαγένεια.

«Το τρένο των πολιτικών δικαιωμάτων» θα αναχωρήσει μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και του εκλογικού νόμου, και στόχος του Ρέντσι είναι να έχει καταστεί νόμος του κράτους εντός του 2015 -ωστόσο αναμενόμενη είναι η αντίδραση της δεξιάς, καθώς και του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο.

Εάν εν λόγω νόμος υιοθετηθεί, τα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς θα μπορούν να παίρνουν την ιταλική ιθαγένεια εφόσον έχουν ολοκληρώσει στην Ιταλία τουλάχιστον μια σχολική βαθμίδα, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια.

Περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια ξένοι, πάνω από τους μισούς προερχόμενοι από την Ευρώπη, κατοικούν νόμιμα στην Ιταλία. Απ’ αυτούς, περισσότεροι από 25% είναι νέοι κάτω των 20 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat.

ΠΗΓΗ http://news.in.gr/world/article/?aid=1231357057

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top