Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκαζμέντ Καπλάνι: Ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης στην ιστορία που βραβεύεται χωρίς να έχει ελληνική υπηκοότητα

Η Επιτροπή του Διεθνές Λογοτεχνικού Βραβείου της πόλης Κασίνο στην Ιταλία τιμά τον Γκαζμέντ Καπλάνι και το βιβλίο του «Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων». Πρόκειται για μια ετήσια διάκριση με την επιτροπή να επιλέγει 4 βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας κάποιας ευρωπαϊκής χώρας. Φέτος το Βραβείο εστίασε στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και οι επιλεγόμενοι συγγραφείς ήταν οι Χρήστος Οικονόμου, Μάρω Δούκα, Πέτρος Μάρκαρης και Γκαζμέντ Καπλάνι. Ένας συγγραφέας που γεννήθηκε το 1967 στην Λούσνια της Αλβανίας και από το 1991 μέχρι προσφάτως ζούσε στην Ελλάδα και έγγραφε στα ελληνικά. Φυσικά δεν έχει ελληνική υπηκοότητα. Εξ ου και η βράβευση, όπως εξηγεί ο ίδιος στο Facebook, του αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση.

Όλη η ανάρτηση του Γκαζμέντ Καπλάνι στο facebook

Καμια δεκαριά μέρες πριν, καθώς περίμενα στο αεροδρόμιο “Μητέρα Τερέζα” των Τιράνων την πτήση μου για Βοστώνη έλαβα email. Ήταν απο την Επιτροπή του Διεθνές Λογοτεχνικού Βραβείου της πόλης Κασίνο στην Ιταλία. Το μήνυμα έλεγε: “το βιβλίο σας “Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων” (στα ιταλικά “Βreve Diario di Frontiera”) είναι ο νικητής του φετεινού Βραβείου”. Εννοείται ότι ένιωσα να πετάω πριν καν φθάσει το αεροπλάνο. Ένα βιβλίο που γράφτηκε πριν απο δεκατρία χρόνια συνεχίζει και ταξιδεύει. Είναι το όνειρο του κάθε συγγραφέα: τα βιβλία τους να αντέξουν την ανελέητη φθορά του χρόνου.

Καθε χρόνο το Βραβείο επιλέγει 4 βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας κάποιας ευρωπαικής χώρας, τα οποία προσεγγίζουν με πρωτότυπο τρόπο κοινωνικά θέματα ιδιαίτερης επικαιρότητας και κρισιμότητας.
Νικητές του Βραβείου στο παρελθόν υπήρξαν ο Ούγγρος Νομπελίστας Imre Kertez, ο Ιταλός Mario Rigoni Stern, ο Πορτογάλλος Mario de Carvalho, η Γαλλίδα Alice Fernay κλπ.
Φέτος το Βραβείο εστίασε στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Οι άλλοι επιλεγόμενοι συγγραφείς ήταν οι Χρήστος Οικονόμου, Μάρω Δούκα και Πέτρος Μάρκαρης.

Η ιδιαιτερότητα του Βραβείου είναι ότι το καλύτερο βιβλίο βγαίνει μετά απο ψηφοφορία των μαθητών και σπουδαστών των Γυμνασίων και Ινστιτούτων της πόλης Κασίνο που έχουν διαβάσει πριν τα βιβλία. Άρα η χαρά μου είναι διπλή, επειδή το βιβλίο το ψήφισαν εκατοντάδες έφηβοι και νέοι Ιταλοί.

Ας πω σε παρένθεση ότι η ιδιαίτερη ευαισθησία της πόλης Κασίνο για θέματα κοινωνικής επικαιρότητας έρχεται και απο το γεγονός ότι έγινε πεδίο της ανελέητης Μάχης της Μοντεκασίνο, μεταξύ των Αγγλο-Αμερικανών και τα ναζιστικά στατρεύματα, που οδήγησε ανάμεσα στα άλλα και στην σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της πόλης. Σήμερα είναι γνωστή ως “πόλη μάρτυρας” της Ευρώπης.

Σε αυτό το σημείο ας πω, αν και δεν μου αρέσει, κάποια κάπως δυσάρεστα λόγια.

Τον Οκτώβριο θα ταξιδέψω στην Ιταλία για να παραλάβω το Βραβείο. Θα ταξιδέψω για να παραλάβω ένα σημαντικό Βραβείο που δεν τιμα μόνο εμένα αλλά και την Ελληνική λογοτεχνία. Θα είμαι, θαρρω, ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής λοτοτεχνίας χωρίς ελληνική υπηκοοτητα – για να βρει κανείς τέτοιες περίπτωσεις πρέπει να ανατρέξει στην εποχή της Χούντας που αφαιρούσε ιθαγένειες.

Γιατί δεν έχω υπηκοοτητα, αφου έχω ζήσει νόμιμα 25 χρόνια στην Ελλάδα και πληρώνω ακόμα εκεί φόρους; Επειδή, καθώς φαίνεται, το ελληνικό (παρα)κράτος αποφάσισε να με τιμωρήσει – έτσι για να γίνω παράδειγμα για όλους τους «παρείσακτους» – για το γεγονός ότι τόλμησα να μιλάω άφοβα και να γράψω βιβλία στα ελληνικά που μεταφράζονται και βραβεύονται σε διάφορες χώρες, τα οποία όμως βιβλία δεν αναπαράγουν αφηγήσεις του μίζερου εθνικισμού (δεξιών τε και αριστεριστών) που εκείνοι με ζήλο καλλιεργούν. Οι ρατσιστές και οι εθνικιστές πάσχουν απο σοβαρή έλλειψη φαντασίας όμως (είναι απλά φαντασιόπληκτοι). Δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν ποτέ ότι ένας «παρείσακτος» που εκείνοι καταριούνται πως υπάρχει, τιμάται και βραβεύεται ως Έλληνας λογοτέχνης. Ο κόσμος αλλάζει και το μυαλά τους παραμένουν περικυκλωμένα απο συρματοπλέγματα.

Σε κάθε περίπτωση, το Βραβείο αυτό το αφιερώνω ιδιαίτερα σε όσους και όσες στην Ελλάδα αντιστέκονται κάθε μέρα, με τον δικό τους τρόπο, στη μισαλλοδοξία και στον εθνικιστικό επαρχιωτισμό. Στους γενναιόδωρους ανθρώπους που γνώρισα, φίλους και φίλες που με στήριξαν σε καλές στιγμές και σε δοκιμασίες, τις ελεύθερες ψυχές που υφίστανται καθημερινά ένα (παρα)κράτος και σύστημα που εχθρεύεται με κάθε τρόπο και μέσο τα ελεύθερα και δημιουργικά μυαλά, ανεξάρτητα απο την καταγωγή τους.

Ό,τι και να κάνουν οι πανταχου γης μισαλλόδοξοι, στο τέλος της όποιας δύσκολης μέρας, εμείς πάντα θα πούμε εκείνο το παλιό: «και όμως κινείται…»

ΠΗΓΗ http://www.athensvoice.gr/politismos/books/gkazment-kaplani-o-pareisaktos-ton

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top