ΑΛΒΑΝΙΑ

Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις μετακομίζουν στην Αλβανία 

Εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις μετακομίζουν στις γύρω χώρες –Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο– αναζητώντας καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και λιγότερους φόρους.

[maxbutton id=”5″]

Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στην Αλβανία

Ο μέσος μεικτός μηνιαίος μισθός ανέρχεται στα 325 ευρώ, ενώ ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 155 ευρώ. Οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως και 57.140 ευρώ πληρώνουν φόρο με συντελεστή 7,5%.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες φορολογούνται με 15%, ενώ ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 20%. Οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 27,9% (σ.σ.: είναι 40% στην Ελλάδα) με το 15% να βαρύνει τον εργοδότη και το 9,5% τον εργαζόμενο.

Βusiness στα Βαλκάνια, ολόκληρη «αγορά» στην Αθήνα

Η προοπτική για… business στα Βαλκάνια, έχει δημιουργήσει ολόκληρη «αγορά» στην Αθήνα. Οικονομικοί σύμβουλοι, λογιστές, δικηγόροι, λειτουργούν μεσολαβητικά και συμβουλευτικά σε όσους θέλουν να επεκταθούν. Ο λογιστής φοροτεχνικός, Παναγιώτης Παντελής, ήταν αυτός που φιλοξένησε προ ημερών τον Αλβανό βουλευτή, Artan Gaci, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα για να προβάλει τα προνόμια που παρέχει στους υποψήφιους επενδυτές: μισθό στα επίπεδα των 220 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών, 15% φόρο στις επιχειρήσεις (από 29% που έφτασε να είναι στην Ελλάδα) με προοπτική περαιτέρω μείωσης στο 10% αλλά και εγκαταστάσεις με ενοίκιο… ένα ευρώ τον χρόνο και για περίοδο 100 ετών σε όσους απασχολήσουν 50 Αλβανούς από το μητρώο ανέργων.

Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία με μερίδιο άνω του 25% επί του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ξεπερνούν τις 640 με βάση τα στοιχεία της αλβανικής στατιστικής υπηρεσίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% των ξένων εταιρειών στην Αλβανία.

 

ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr/839557/article/epikairothta/ellada/mazikh-fygh-ellhnikwn-etaireiwn-sta-valkania

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top