ΑΛΒΑΝΙΑ

 Γιατί δεν επιτρέπει η Ελλάδα στους Αλβανούς πολίτες να περάσουν μόνο με το διαβατήριο Τι πρέπει να κάνετε

Κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα, Αλβανοί πολίτες να μην επιτρέπονται από τις Ελληνικές Αρχές να περάσουν στην Ελλάδα αν και έχουν νέου τύπου διαβατήρια. Από το 2010, οι Αλβανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα είναι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν μόνο με το Αλβανικό Διαβατήριο (Βιομετρικό νέου τύπου)

Όμως πολλές φόρες δεκάδες Αλβανοί πολίτες δεν επιτρέπονται να περάσουν στην Ελλάδα. Γιατί συμβαίνει αυτό?

Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται από το 2010, όταν η πολυδιαφημιζόμενη “Απελευθέρωση της Βίζας”(Liberalizimi i Vizave), σερβιρίστηκε στους Αλβανούς πολίτες από τα ΜΜΕ, ως μια διαδικασία απλή, που αρκούσε μόνο το βιομετρικό διαβατήριο και μπορούσες να πας σε οποιοιδήποτε μέρος της Ευρώπης ήθελες. Κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τους Αλβανούς πολίτες ότι η Ευρώπη δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και για την ελεύθερη μετακίνηση ο πολίτης τρίτης χώρας έπρεπε να έχει κάποια συγκεκριμένα δικαιολογητικά και ένα οικονομικό ποσό (παρακάτω θα εξηγήσουμε αναλυτικά).

Αυτό που δημιούργησε την μεγαλύτερη ζημιά, ήταν ότι κάνοντας χρήση της “ελεύθερης διέλευσης” δεκάδες συμπατριώτες μας, πέρναγαν στην Ελλάδα για να βρούνε εποχιακή δουλειά. Μάλιστα όπως λένε και στα σύνορα, υπήρχαν Αλβανοί πολίτες που ζούσανε κοντά στα σύνορα, που το πρωί έμπαιναν στην Ελλάδα για δουλειά και το βράδυ γύρναγαν στα σπίτια τους στην Αλβανία.

Και ενώ στην αρχή, οι Ελληνικές Αρχές ήταν ποιο “χαλαρές”, το φαινόμενο της εκμετάλλευσης της ελεύθερης διέλευσης για εργασία, έκανε της Ελληνικές Αρχές να σκληρύνουν την στάση τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό.

Έτσι σχεδόν σε καθημερινή βάση, ακούμε ότι ‘’χ’’ αριθμός Αλβανών επετράπη να περάσει στην Ελλάδα. Βέβαια, τα Αλβανικά ΜΜΕ, νιώθοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πουλάει πάρα πολύ, το παρουσιάζουν ως άλλη μια ρατσιστική συμπεριφορά των Ελληνικών Αρχών προς τους Αλβανούς και την Αλβανία. Δεν μπαίνει κανείς καν στο κόπο να κάνει ένα ρεπορτάζ που να εξηγεί επαρκώς το τι πρέπει να κάνουν οι Αλβανοί πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς να εμποδιστούν στα σύνορα.

Γιατί καλώς ή κακώς , μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί , οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα, είτε για διακοπές, είτε να επισκεφτούν κάποιον συγγενή τους που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, είτε για λόγους υγείας, κτλ κτλ.

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν αυτοί οι πολίτες? Τι λένε οι κανονισμοί για την ελεύθερη διέλευση όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλες της χώρες της Συνθήκης Σένγκεν?

Παρακάτω θα γράψουμε αναλυτικά κάποια άρθρα στα οποία θα εξηγήσουμε τους κανονισμούς,  το οικονομικό πόσο και όλα όσο χρειάζεται ξέρει κάποιος για την την ελεύθερη κυκλοφορία στις χώρες τής Συνθήκης Σένγκεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ πατώντας κλικ πάνω σε ένα από τα παρακάτω λινκ

Κανονισμοί για την ελεύθερη κυκλοφορίας στις χώρες τής Συνθήκης Σένγκεν

Επαρκή μέσα διαβίωση στις χώρες τής Συνθήκης Σένγκεν

Ποιες είναι οι χώρες που ανήκουν στη Συνθήκη Σένγκεν

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top