ΑΛΒΑΝΙΑ

Γιατί Αλβανοί εγκαταλείπουν μαζικά το Κόσοβο;

Γιατί Αλβανοί εγκαταλείπουν μαζικά το Κόσοβο;

Το τελευταίο τρίμηνο, ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στο Κοσσυφοπέδιο με ευρύτερες προεκτάσεις στην Ευρώπη. Μαζικά και φαινομενικά απρογραμμάτιστα, φεύγουν κατά κύματα οι Αλβανοί κάθε ηλικίας και κυρίως διαμέσου Σερβίας -ακόμα και πεζοί- κατευθύνονται στην Ουγγαρία.

 

Στη συγκεκριμένη χώρα που είναι ο πρώτος σταθμός της Κεντρικής Ευρώπης στη ζώνη του Σένγκεν, οι περισσότεροι συλλαμβάνονται και εν συνεχεία αιτούνται άσυλο, το οποίο όμως δεν γίνεται αποδεκτό από τις τοπικές αρχές γιατί δεν θεωρούνται πρόσφυγες αλλά παράνομοι μετανάστες.

Εν συνεχεία, η πλειονότητα βρίσκει τρόπο μετάβασης στην Αυστρία και από εκεί κυρίως προς τη Γερμανία. Υπολογίζεται, ότι τις τελευταίες 15 εβδομάδες πάνω από 70.000 Κοσοβάροι επέλεξαν τη φυγή από το τόπο τους, με το φαινόμενο να εντείνεται κυριολεκτικά μέρα με την ημέρα.

Χρόνια σοβαρά προβλήματα της περιοχής, όπως υψηλότατη ανεργία, διαφθορά και αναλογικά υψηλό κόστος ζωής, καθότι το μη-αναγνωρισμένο αυτό κράτος από τον Ο.Η.Ε. έχει υιοθετήσει ως de facto νόμισμα του το Ευρώ, έχουν βεβαίως συντελέσει στα ανωτέρω.

Ο κύριος όμως λόγος της μαζικής και ξαφνικής φυγής έγκειται στην ίδια τη βούληση της τοπικής ηγεσίας να μειώσει κάθετα την ανεργία ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες όπου αγγίζει το 80%, καθότι είχαν αρχίσει να δημιουργούνται σοβαρότατα θέματα αμφισβήτησης της τοπικής «ελίτ» από ομάδες πολιτών.

Επιπροσθέτως, έχουν μειωθεί οι χρηματοοικονομικές «μεταγγίσεις» από τη διεθνή κοινότητα όπως το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η παροχή επιδομάτων, επισήμων και ανεπισήμων, σε μια ευρεία κατηγορία πολιτών, με σκοπό την εξαγορά της συναίνεσης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top