ΑΛΒΑΝΙΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρόοδο έκανε η Αλβανία στις μεταρρυθμίσεις

Ολοκληρώθηκε χτες η ένατη συνάντηση ανάμεσα στην ειδική αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης) και την αλβανική κυβέρνηση σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Της αλβανικής αντιπροσωπείας επικεφαλής βρέθηκε ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Ditmir Bushati.

Σε ανακοίνωσή της, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι η Αλβανία σημείωσε σημαντική πρόσθετη πρόοδο  και σημείωσε τη συνεχή δέσμευση της Αλβανίας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Το Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον διορισμό των φορέων αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017 (τον Ιούνιο η Αλβανία δημιούργησε ελεγκτικούς θεσμούς που έχουν στόχο να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το αδέκαστο των δικαστών και των εισαγγελέων) άλλα τόνισε ότι χρειάζεται να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις της Δικαιοσύνης, ως μεταρρύθμιση  που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, και η οποία αποτελεί και το  «κλειδί» για την ευρύτερη προσπάθεια των Τιράνων εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ωστόσο  η ΕΕ χαιρέτισε επίσης τα περαιτέρω βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά της καλλιέργειας κάνναβης.

Επιπλέον, το Συμβούλιο σημείωσε θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι ο  νόμος για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Το Συμβούλιο αναγνώρισε το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή ως ενεργού και εποικοδομητικού εταίρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχή συμμετοχή της Αλβανίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες και δομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις σχέσεις καλής γειτονίας και εποικοδομητική περιφερειακή στάση.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή σταθερότητα αποτελούν ουσιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

 

ΠΗΓΗ http://www.stockwatch.com.cy/nqcontent.cfm?a_name=news_view&ann_id=286079

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top