ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ετήσια κλήρωση για πράσινη κάρτα American Lotery 2014

Ένας από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους για να μεταναστεύσει νόμιμα κάποιος στις ΗΠΑ είναι με την ετήσια κλήρωση που διοργανώνει κάθε χρόνο το state department, γνωστή και ως “Πρόγραμμα Ποικιλίας”.

Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ετήσια κλήρωση είναι:

– Γέννηση σε χώρα που να μην έχει στείλει μεγάλο αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ακριβής λίστα των χωρών αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά κατά κανόνα όσοι έχουν γεννηθεί στην ελλάδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση. Ακόμα και όσοι έχουν γεννηθεί σε χώρες που έχουν στείλει μεγάλο αριθμό μεταναστών όπως το Μεξικό ή η Κίνα, μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα υπάρχει σύζυγος ή γονείς που έχουν γεννηθεί σε χώρα με δικαίωμα συμμετοχής όπως η ελλάδα.
– Απολυτήριο λυκείου ή ισότιμης σχολής που καθορίζεται από την επιτυχή συμπλήρωση 12 χρόνων σπουδών ή διετή επαγγελματική προϋπηρεσία εντός των 5 τελευταίων ετών σε επάγγελμα που απαιτεί τουλάχιστον διετή εκπαίδευση ή εξάσκηση.

Η δήλωση συμμετοχής στην κλήρωση γίνεται κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο μέσα από το site του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, https://www.dvlottery.state.gov. Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να κοιτάξει το site του state department τους τελευταίους μήνες κάθε έτους. ΠΡΟΣΟΧΗ: Υπάρχουν πολλά άλλα site από διάφορους μεσάζοντες που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους επίδοξους μετανάστες αποσπώντας τους χρήματα για δήθεν συμμετοχή στην ετήσια κλήρωση.

Οι πιθανότητες επιτυχίας στην ετήσια κλήρωση είναι διαφορετική ανά γεωγραφική περιοχή. Για άτομα που γεννήθηκαν στην Ευρώπη, η πιθανότητα επιλογής είναι περίπου μια στις εξήντα. Οι πιθανότητες επιτυχίας για όλους όσους γεννήθηκαν στην Ευρώπη είναι οι ίδιες – αλλά επειδή καμία χώρα δεν μπορεί να διεκδικήσει πάνω από 7% όλων των μεταναστευτικών βιζών, ορισμένες χώρες με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, όπως για παράδειγμα η Αλβανία, έχουν λίγο μικρότερες πιθανότητες επιλογής.

Συνήθως περίπου 100 έλληνες κερδίζουν πράσινη κάρτα μέσω της κλήρωσης κάθε χρόνο. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός σχετικά με τον αριθμό των νικητών από άλλες χώρες, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων από την ελλάδα είναι χαμηλός, με περίπου 2,500 συμμετοχές από την ελλάδα κάθε χρόνο (Δεςhttp://travel.state.gov/pdf/DV_Applicant_Entrants_by_Country_2007-2013.pdf)

Όπως αναφέραμε, η δήλωση συμμετοχής γίνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, τα δε αποτελέσματά της κλήρωσης ανακοινώνονται τον Μάιο-Ιούνιο του επόμενου έτους. Οι νικητές θα μπορούν να μεταναστεύσουν το διάστημα μεταξύ 1 Οκτωβρίου και 30 Σεπτεμβρίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Κάθε χρόνο μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κλήρωσης μόνο 50,000 άτομα, ενώ επιλέγονται αρκετά περισσότεροι από 50,000 (και κάθε νικητής μπορεί να μεταναστεύσει μαζί με τον/την σύζυγό του και τα άγαμα τέκνα κάτω των 21). Έτσι, ορισμένοι επιλαχόντες πιθανόν να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία της μετανάστευσης. Τέλος, δεν αρκεί να κερδίσει κανείς την κλήρωση για να μεταναστεύσει στην αμερική – υπάρχουν και πολλές ακόμα προϋποθέσεις για να μεταναστεύσει κάποιος στις ΗΠΑ (π.χ. να μην έχει καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, να αποδείξει ότι δεν θα είναι βάρος στην αμερικανική κυβέρνηση κ.α.).

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top