ΑΛΒΑΝΙΑ

Έρευνα: Το 40% των Ελλήνων δεν θα προσλαμβάνανε ένα άτομο αλβανικής καταγωγής για υπάλληλο

Έρευνα Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την μετανάστευση , για την Ιθαγένεια. Το 40% των Ελλήνων δεν θα προσλαμβάνανε ένα άτομο αλβανικής καταγωγής για υπάλληλο

Η πρώτη έρευνα που δημοσίευσε ποτέ η διαΝΕΟσις ήταν μια μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που σκοπό είχε να ακτινογραφήσει τις απόψεις των Ελλήνων για μια σειρά από σημαντικά θέματα.

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ τον Δεκέμβριο του 2016, και ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη: Το Μέρος Α σε πανελλαδικό δείγμα 1.294 ατόμων, και το μέρος Β σε πανελλαδικό δείγμα 1.263 ατόμων. Επτά από τις ερωτήσεις επαναλήφθηκαν και στα δύο δείγματα, ώστε να μπορούν να γίνουν αντιπαραβολές με αυτές τις ερωτήσεις για το σύνολο του ερωτηματολογίου.

Η έρευνα είχε πολλά ερωτήματα, για τους θεσμούς, για την οικονομική κατάσταση, για την Ευρώπη κτλ. Εμείς εδώ στο Albanians.gr θα επικεντρωθούμε στο μεταναστευτικά. Για οποίον επιθυμεί να διαβάσει όλη την έρευνα μπορεί να την διαβάσει εδώ Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες Το 2017

Μεταναστευτικό – ιθαγένεια

Οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο φαινόμενο της μετανάστευσης, μολονότι η κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στα τέλη του 2015 έχει “μαλακώσει” ελαφρά τις απόψεις τους σε κάποια θέματα. Ένα 58% θεωρεί πως η παρουσία μεταναστών στη χώρα αυξάνει την ανεργία (από σχεδόν 70% τον Απρίλιο του 2015) ενώ ένα 64,4% θεωρούν πως οι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα (από σχεδόν 75%). Βεβαίως, το ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν πως η παρουσία μεταναστών στη χώρα έχει θετική οικονομική επίπτωση, ή ότι εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας, παραμένουν στα ίδια ποσοστά με της προηγούμενης έρευνας, ενώ λιγότεροι από 2 στους 10 επιθυμούν την παραμονή των παράνομων μεταναστών στη χώρα, και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία μας.

Επίσης το 66,5% των πολιτών εξακολουθούν να συμφωνούν ότι τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών πρέπει να παίρνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα.

Οι απαντήσεις

Α13. Σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, θα ήθελα να μου πείτε πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με καθεμία από τις παρακάτω φράσεις:

 

Α14. Τι από τα παρακάτω πιστεύετε πως πρέπει να γίνει με τους παράνομους μετανάστες στη χώρα μας;

Α15. Κατά τη γνώμη σας, είναι σωστό τα παιδιά νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα (ιθαγένεια);

Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι δεκαετίες μετά από το προηγούμενο κύμα μετανάστευσης, το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πως θα προσλάμβαναν “ένα άτομο αλβανικής καταγωγής” για υπάλληλο παραμένει σχετικά χαμηλό, στο 60%. Μάλιστα, η επαγγελματική κατηγορία που (ίσως μαζί με τον κλάδο της οικοδομής) προσέφερε περισσότερο από όλες διαχρονικά εργασία σε μετανάστες, οι αγρότες, εμφανίζουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικών απαντήσεων σε αυτή την ερώτηση (41,7%). Αντίθετα, οι Έλληνες θα ήταν πολύ πιο πρόθυμοι να προσλάβουν “ένα άτομο με ειδικές ανάγκες” (85,7%) ή “έναν ομοφυλόφιλο” (77%).

Α16. Θα ήθελα τώρα να μιλήσουμε για την άποψή σας γύρω από μία σειρά ζητημάτων που έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση. Εσείς προσωπικά πόσο εύκολα ή δύσκολα θα προσλαμβάνατε για έναν υπάλληλο:

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top