ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχείρηση-σκούπα για τους μετανάστες

Αντιδράσεις προκαλεί στο Ευρωκοινοβούλιο η αστυνομική επιχείρηση Mos Maiorum για τον εντοπισμό μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα. Η επιχείρηση γίνεται 13-26 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τρένα, αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακούς σταθμούς. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πολλοί αστυνομικοί δεν φορούν στολή, ούτε φέρουν διακριτικά. Η επιχείρηση γίνεται στη βάση διακρατικής συνεργασίας σε εθελοντική βάση που περιλαμβάνει όλες τις χώρες του Σένγκεν. Άλλοι συμμετέχουν με αστυνομικές δυνάμεις που διενεργούν ελέγχους, ενώ άλλοι περιορίζονται στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Στόχος δεν είναι μόνο ο εντοπισμός «λαθρομεταναστών», αλλά κυρίως η συλλογή πληροφοριών για την οργάνωση και τον τρόπο δράσης των κυκλωμάτων που διακινούν και εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Όμως για να γίνει αυτό, διεξάγονται εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις και συλλήψεις. Στη διάρκεια της τελευταίας αντίστοιχης επιχείρησης είχαν συλληφθεί 10.000 μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, οι περισσότεροι στην Ιταλία και στη Γερμανία. Φέτος η επιχείρηση-σκούπα διαρκεί δύο εβδομάδες, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη κριτική από τους Ευρωπαίους Πράσινους και την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

ΠΗΓΗ http://www.dw.de/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82/a-18013627

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top